Gregorič je tudi izrazil razočaranje zaradi »gonje« proti Nacionalnemu inštitutu za otroške srčne bolezni (NIOSB), ki jo v zadnjem času opaža v javnosti. Po njegovih besedah ugotovitve njenih akterjev, da NIOSB ni potreben, temeljijo na lažnih novicah. Znova je ustanovitev samostojnega inštituta označil za najboljšo pot k rešitvi problematike.

Na poslabšanje stanja programa otroške kardiokirurgije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so vplivali odhod kardiologov, propad intenzivne terapije in odhod specializantov otroške kardiokirurgije, pa je Gregorič dejal v izjavi za medije ob robu posveta. Razloge za slabo komunikacijo med vodstvi NIOSB in UKC vidi v različni »filozofiji« in različnih podatkih, na katere se sklicuje vsaka od strani. Na novinarsko vprašanje o prihodnosti NIOSB je Gregorič odgovoril, da je vse odvisno od odločitve, ki jo bo sprejela nova vlada oz. minister za zdravje Samo Fakin. Pojasnil je, da zaenkrat nima podatkov, kdaj bodo pristojni sprejeli odločitev, upa pa, da se bo to v dobro bolnikov zgodilo čim prej.

Šabeder Gregoriču očital tudi zavračanje pogovorov

Generalni direktor ljubljanskega UKC Šabeder je v svojem predavanju na posvetu Gregoriču, ki je nastopil pred njim, poleg demagogije tudi očital, da zadnja pol leta zavrača kakršnekoli pogovore o odnosu med UKC in NIOSB pri vprašanju otroške kardiokirurgije. Slednje sta tako Gregorič kot v. d. direktorja NIOSB Brane Dobnikar zanikala.

Fakin je sicer v ponedeljek po pogovoru z varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer v izjavi za medije pojasnil, da so na ministrstvu za zdravje v postopku usklajevanja med NIOSB in UKC Ljubljana. Dejal je, da dolgoročno rešitev problematike otroške kardiokirurgije vidi v centru, ki bi deloval v okviru UKC kot posebni oddelek. »Vendar bo tudi ta poseben oddelek imel iste težave, kot jih ima danes, se pravi majhno število bolnikov in s tem manjšo kritično maso posebej za to usposobljenih zdravnikov,« je opozoril Fakin. Tudi zato po njegovih besedah na ministrstvu razmišljajo o povezavah s sosednjimi državami, če bi v Sloveniji nastal referenčni center z mednarodnimi standardi.