V nasprotju s predsedniškimi volitvami pred dvema letoma je torkovo izbiranje kongresa v Združenih državah minilo brez bistvenih presenečenj. Prineslo pa je spremenjena razmerja moči v Washingtonu ter politično razklani kongres, kar pomeni novo realnost za predsedovanje Donalda Trumpa.

V skladu z napovedmi so demokrati v 435-članskem predstavniškem domu kongresa po osmih letih spet osvojili večino s približno desetimi poslanskimi sedeži razlike. Republikanci so na drugi strani ohranili večino v stočlanskem senatu in jo bodo bržkone še povečali za najmanj en sedež, morda pa celo za štiri. Kongres bo v novi sestavi prvič zasedal v začetku januarja.

Kako daleč bodo šli demokrati s preiskavami?

Analize kažejo, da se imajo demokrati za večino v predstavniškem domu najbolj zahvaliti ženskam, mladim in volilcem hispanskega porekla, ki so se v večjem številu podali na volišča, ter podpori volilcev srednjega razreda v predmestjih. Slednji so na volilni tehtnici jeziček med bolj liberalnimi urbanimi središči in bolj konservativnim podeželjem. »Jutri bo v Ameriki nov dan,« je po zmagi v predstavniškem domu dejala tamkajšnja voditeljica demokratov, 78-letna Nacy Pelosi, ki jo v naslednjih tednih najprej čaka boj znotraj stranke za položaj predsednika predstavniškega doma, ki je tretji najvišji v državi. Nekateri kongresniki namreč zahtevajo spremembo na čelu, saj da je čas za sveže obraze, Pelosijevi pa tudi očitajo pasivnost v boju z republikanci zadnji dve leti.

V ameriškem kongresu lahko zakonodajne predloge oblikujeta tako predstavniški dom kot senat, oba morata usklajeno besedilo zakonov tudi potrditi. Demokrati napovedujejo, da bodo v ospredje postavili branjenje pravice državljanov do zdravstvenega zavarovanja, tudi če imajo že obstoječe zdravstvene težave, in znižanje cen zdravil na recept. Zdravstvo je bilo v središču njihove kampanje, omenjajo pa tudi infrastrukturne projekte, kjer bi lahko našli skupni jezik z republikanci oziroma Belo hišo. So pa demokrati dobili v roke tudi možnost sprožanja parlamentarnih preiskav in idej je že zdaj veliko: od afere z ruskim vmešavanjem v volitve leta 2016 do Trumpovih davčnih napovedi in domnevnega spornega ravnanja ministrov in drugih članov administracije. V rokah imajo zdaj tudi možnost sprožitve postopka za odstavitev predsednika, s čimer že mahajo najbolj ostri člani stranke.

Demokratom pomoč predmestij, republikancem podeželja

Republikancem so, sodeč po analizah, do uspeha v senatu najbolj pomagali volilci s podeželja, ki so drli na volišča ter tudi sami prispevali k dvigu volilne udeležbe. Po ocenah naj bi svoj glas oddalo 114 milijonov volilcev, medtem ko je na zadnjih vmesnih volitvah pred štirimi leti glas oddalo 83 milijonov Američanov. Trump je razplet v senatu označil za »zelo veliko zmago, in to pod pritiskom umazanih in sovražnih medijev«. Zasluge zanjo ima tudi sam, saj se je med predvolilno turnejo načrtno bolj posvetil ohranitvi večine v senatu, ki med drugim odloča o njegovih imenovanjih diplomatov, ministrov in sodnikov, z vrhovnimi na čelu. Trump je danes tudi dejal, da bodo v primeru demokratskega odpiranja preiskav v predstavniškem domu republikanci enako počeli v senatu. »To igro lahko igrata dva,« je napovedal.

S tem se tudi že napoveduje še bolj ostra strankarska konfrontacija v Washingtonu, kar pa je tudi pričakovano. Navsezadnje se z današnjim dnem že začenja neformalna kampanja za predsedniške volitve leta 2020, ko se bo Trump potegoval za drugi mandat. O tem, da bi se mu postavili po robu, pa bojda resneje razmišlja že trideset demokratskih politikov.