Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, se je Sayoc na sodišču na Manhattnu mudil le nekaj minut, nato pa so ga odpeljali nazaj v pripor. Za možnost, da bi se ob plačilu varščine branil s prostosti, ni niti zaprosil, so za AFP pojasnili v državnem tožilstvu.

Zvezni preiskovalni urad (FBI) je 56-letnega Sayoca prijel 26. oktobra na Floridi. Je glavni osumljenec za pošiljanje eksplozivnih naprav vodilnim demokratom, nasprotnikom in kritikom Trumpa v dneh pred tem aretacijo.

Med drugim so bile nevarne pošiljke naslovljene na prejšnjega predsednika Baracka Obamo, nekdanjo državno sekretarko in Trumpovo protikandidatko na volitvah leta 2016 Hillary Clinton, pa tudi na liberalnega milijarderja in filantropa Georgea Sorosa ter igralca in režiserja Roberta De Nira.

Večina bombnih pošiljk je bila prestrežena in nobena ni eksplodirala. So bile pa eksplozivne naprave prave in bi lahko povzročile škodo, so opozorili v FBI.

Sayoc je star znanec policije

Ovadili so ga zaradi petih kaznivih dejanj na zvezni ravni, od sestavljanja eksplozivnih naprav, njihovega pošiljanja po pošti, njihovega pošiljanja v druge zvezne države, grožnje nekdanjim ameriškim predsednikom in drugim predstavnikom oblasti. Seznam pa bi tožilstvo lahko še razširilo. Grozi mu več deset let zaporne kazni.

Vnet podpornik republikancev in predsednika Trumpa, ki je bil že star znanec policije z zajetno kartoteko, se je v povezavi z bombnimi pošiljkami sicer sprva pojavil na sodišču v Miamiju, a so primer predali sodišču v New Yorku, kjer je bila v primeru bombnih pošiljk podana prva ovadba.

Bombne pošiljke so močno razburkale ameriško javnost in še dodatno razplamtele razgreto ozračje pred kongresnimi volitvami, ki se odvijajo danes. Od izida teh volitev bo odvisno, kako bo predsednik Trump vodil državo do leta 2020, ko namerava znova kandidirati na predsedniških volitvah.