»Naša organizacija že ves čas izraža odločno nasprotovanje oblikovanju kakršnegakoli zaprtega in franšiznega sistema superlige,« so se odzvali pri EFPL.

»Nacionalne lige so jedro, srce nogometne igre v Evropi za vse udeležene: igralce, klube, lige, nacionalne zveze in, kar je najbolj pomembno, navijače. Zamisli o oblikovanju zaprte superlige bi imele resne in dolgoročne posledice za vzdržnost in preživetje poklicnega nogometa na stari celini.

»V zvezi s tem zato izražamo polno podporo Uefi pri upravljanju in vodenju evropskih klubskih tekmovanj in z Uefo delimo splošna prepričanja v zvezi z varovanjem in spodbujanjem tekmovalnega ravnotežja v evropskem nogometu,« so še zapisali.

Nemški Der Spiegel je ob koncu minulega tedna objavil razkritja Football Leaks o namerah evropske elite, da z letom 2021 ustanovi zasebno prvenstvo z operativnim imenom "evropska superliga". Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je v odzivu izrazil prepričanje, da takšno prvenstvo ne bi moglo delovati. Zato ne podpira namere elitnih klubov o ustanovitvi posebnega tekmovanja, ki bi se ločil od lige prvakov, sicer paradnega konja Uefe.

Kartelno dogovarjanje za bajne zaslužke

»Evropska superliga bi škodila svetovnemu nogometu, bila pa bi tudi dolgočasno tekmovanje. Bilo bi bolj dolgočasno vsak konec tedna spremljati tekmo med Bayernom in Juventusom, kot tekmo med Juventusom in Torinom. Sam se bom trudil na vso moč proti takšnim idejam. Če govorimo o tekmovanju zaprtega tipa, lahko pozabimo na solidarnost in razvoj nogometa. Na dolgi rok bi bili klubi poraženci,« je prepričan Čeferin.

Football Leaks razkriva korespondenco, elektronska sporočila o kartelnem dogovarjanju najbogatejših in najelitnejših evropskih nogometnih klubov za oblikovanje "zasebne evropske prvorazredne lige". V elektronskem sporočilu, ki ga objavlja Football Leaks, so razvidni načrti enajstih klubov, ki bi si zagotovili 20-letno udeležbo v tem tekmovanju, brez nevarnosti, da bi iz njega izpadli na podlagi slabih izidov.

V Football Leaks omenjeni klubi so Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Juventus, Chelsea, Arsenal, Paris Saint-Germain, Manchester City, Liverpool, Milan in Bayern München. Ta enajstčlanski elitni klub bi svoja vrata odprl tudi prvim petim gostom. V tej vlogi bi bili Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Olympique Marseille, Inter in Roma.

Takšno kartelno združevanje bi največjim igralcem evropskega in svetovnega nogometa zagotavljalo stalni vir milijonskih prihodkov in dobičkov ne glede na tekmovalni uspeh v ligi. Marca poroča celo o tem, da bi lahko zmagovalec na letni ravni v klubske blagajne prinesel 500 milijonov evrov, medtem ko je recimo Real Madrid lani za zmago v ligi prvakov dobil 80 milijonov evrov.