Občina Kranjska Gora bo od tega prejela 75.000 evrov, občina Tržič pa 200.000 evrov.

Direkciji RS za vode bo vlada s prerazporeditvijo z ministrstva za okolje in prostor zagotovila 300.000 evrov.

Občini bosta izvedli interventne zaščitne ukrepe skladno s predpisi s področja varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, Direkcija RS za vode pa bo izvedla ukrepe skladno s predpisi s področja urejanja voda, so zapisali v sporočilu za javnost.

Občini bosta morali podati tudi končno poročilo o izvedbi sanacije, ki je osnova za nakazilo sredstev.

Zaradi prekinjenih povezav in nedostopnosti vseh predelov še ni bil opravljen pregled celotne mreže vodotokov, prav tako bo vse poškodbe mogoče oceniti šele, ko se bodo gladine znižale, so napovedali.

Kot ugotavlja vlada, občina Kranjska Gora interventna sredstva potrebuje zaradi plazu v Belci, občina Tržič pa za zagotovitev prevoznosti lokalne ceste proti Jelendolu na najbolj prizadetem mestu za predori, kjer je cesta zaradi treh usadov neprevozna. Direkcija RS za vode sredstva potrebuje za zagotavljanje ustrezne pretočnosti vodotokov, ki jim poleg izjemnih erozijskih procesov in hudourniških nanosov, zaradi vetroloma grozijo tudi podrta drevesa, ki lahko ponekod zajezijo struge in posledično povzročijo nenadno poplavo ob naslednjem deževju. Preliminarna ocena škode na vodni infrastrukturi sicer presega 20 milijonov evrov.

Nadaljuje se urejanje ceste proti Jelendolu

Ker je voda odnesla več delov ceste, je za prebivalce Jelendola in Doline prihod v Tržič pravi organizacijski zalogaj. Krajši del poti nad predorom ob Dovžanovi soteski zaradi usadov ni prevozen, so pa delavci že v nedeljo zvečer zagotovili, da je vsaj peš normalno prehoden. Tako so se, podobno kot v ponedeljek, tudi danes zjutraj prebivalci Jelendola in Doline, ki jih je nedavna vodna ujma odrezala od sveta, odpravili v Tržič na delo in po opravkih. »Mož, ki dela od doma, naju je pripeljal do ovinka pred predorom, kjer sva del poti prehodila, nato pa pot do službe nadaljujeva z izposojenim avtomobilom,« je pojasnila ena izmed prebivalk Doline, ki se je skupaj s sinom danes zjutraj odpravila na delo. Podobno si z dvema avtomobiloma, enim nad predorom in drugim pod njim, pomagata tudi mama in hči iz Jelendola, ki hodita na delo v Podnart. Mama pa je zaradi lažje organizacije v minulih dneh bivala pri sorodnikih.

Prvič po tednu dni se je danes v Tržič, in sicer na banko, odpravila upokojenka iz Jelendola. Pri tem so ji pomagali gasilci, ki zjutraj in popoldan s kombiji skrbijo za prevoze. Kot je pojasnil gasilec iz Jelendola Mitja Meglič, poskrbijo za tri prevoze zjutraj in za tri popoldan, vmes pa je cesta zaprta, da na njej lahko potekajo intervencijska dela.

Veliko prebivalcev si je uspelo v službi urediti dopust in lahko nekaj časa še ostanejo doma, doma so na prvi šolski dan po počitnicah ostali tudi otroci. "Odločili smo se, da še ne gredo v šolo, saj je pot za njih prenevarna," je pojasnil Meglič. Danes pa sta dva od sedmih osnovnošolcev zaradi zdravniškega pregleda že prišla v šolo.

V četrtek naj bi se otroci vrnili v šolo

Kot je pojasnil ravnatelj Osnovne šole Tržič Stanislav Grum, so se s starši sicer dogovorili, da bodo otroci iz Jelendola po jesenskih počitnicah doma še tri dni, v četrtek, ko naj bi se stanje normaliziralo, pa bi prišli v šolo. Prepričan je, da bodo otroci brez težav nadoknadili zamujeno snov. Pri tem jim bodo pomagali učitelji in sošolci. »Dostavili bi jim tudi fotokopije snovi, če bi starši to želeli, ampak starši se trenutno nimajo časa ukvarjati s tem. Učenci sedaj preživljajo težke trenutke, zato jih ne bomo obremenjevali še z učno snovjo. Ko bodo prišli v šolo, pa bodo dobili vse potrebno za nadaljnji pouk,« je izpostavil Grum.

Prebivalci Jelendola so imeli precej dela tudi doma. Nekatere hiše je zalila voda in prinesla s seboj pesek in blato. Z mehanizacijo so se domačini lotili odstranjevanja velikih skal in urejanja infrastrukture, tako da se zadeve sedaj že normalizirajo, je povedal Meglič in izpostavil, da največja težava ostaja cesta do Tržiča, ki je praktično v celoti uničena, največji ovira za prevoznost pa sta dva večja usada. »V dolino drugače kot peš nismo mogli, vendar so dobro poskrbeli za nas, nam zagotovili hrano in vse ostalo,« je izpostavila ena od prebivalk ter se spomnila noči z 29. na 30. oktober, ko jih je ujma odrezala od sveta. »Bila je čista tema, bili smo brez elektrike, slišali smo bučanje in grmenje vode ter le čakali do jutra, da bi videli, kaj bo,« je pojasnila.