Tako opiše dogajanje na letošnjem že 13. mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje, ki je sicer potekal v začetku julija v Vogljah pri Šenčurju, njegova »duša« Barba Štembergar Zupan, ki ji ves čas v močno oporo stoji soprog Niko Zupan. Kdor je zamudil dogajanja na simpoziju v njunem ateljeju, si lahko od danes, 7. novembra, in vse do 31. decembra ogleda novonastala umetniška dela na razstavi v Muzeju občine Šenčur, kjer je na voljo še vedno edina stalna zbirka umetniške keramike v Sloveniji. Simpozij dragoceno zaznamuje prav tako že dolgoletno sodelovanje s fotografom in profesorjem Arnejem Hodaličem, ki vsako leto priporoča mladega fotografa za portretiranje umetnikov. Letos je bila to Ajda Zupan.

Vsako leto veliko poučnega

Vse, kar se v času simpozija V-oglje vsakokrat dogaja, si ljubitelji umetniške keramike in tudi drugi lahko ogledajo »v živo«. Obiskovalci so med ustvarjanjem vedno dobrodošli, saj je vso pestrost dogajanja kar težko opisati. Vsako leto je namreč veliko poučnega. Zanimivi so pogovori o tehnikah dela, dekoracijah, načinih žganja, o možnostih popravljanja napak, o odnosu do materiala, umetnosti, o mestu keramike v umetnosti, o sodelovanju z likovnimi kritiki, o trendih v keramiki in še čem. Izkušnje prihajajo z vsega sveta. Zato so letošnje druženje končali z okroglo mizo z naslovom Osebno izražanje v keramiki. Pogovor je vodila letošnja udeleženka simpozija, pesnica, pisateljica in lončarka Ifigenija Simonović, ki je tudi predsednica Pena Slovenije. Leta 1985 je diplomirala iz keramike v Londonu. »Zagotovo lahko ugotovimo, da se v keramiki premalo ocenjuje tehnologijo in izvedbo, prepogosto prevlada zgodba nad izdelkom, kar pa običajno za avtorja, ki stremi k lepemu in izpovednemu, ni cilj. Keramika je medij, ki zahteva vseživljenjsko učenje, je delo in radost, s katerima se spreminjamo, rastemo kot ustvarjalci in osebe. Sami lahko vplivamo na razumevanje z nenehnim opazovanjem, učenjem in komunikacijo. Tako se vsak trenutek spreminja resnica, mar ne?« S tem (samo)spraševanjem povzame letošnje ali če hočete tudi siceršnje sporočilo simpozijev Barba Štembergar Zupan.

Dragoceno druženje

Največje presenečenje letošnjega mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje pa je bil Heinz J. Theis. Direktor muzeja keramike v Berlinu je namreč obiskal simpozij nenapovedano, kar organizatorja simpozija ocenjujeta kot veliko darilo in veliko čast. Druženje z njim je bilo namreč dragoceno, saj so teme za pogovor z njim neskončne. Bil je prisoten do konca simpozija, na zaključni okrogli mizi in še nekaj dni dalj. Dogodek je še posebno zanimiv v luči dejstva, da nekateri manj umni vladni birokrati na našem ministrstvu za kulturo kljub vsej sodobni navigacijski tehnologiji še vedno ne zmorejo poti iz svojih »centralnih« pisarn v Ljubljani do Vogelj, meneč, da gre za »ljubiteljsko prireditev lokalnega značaja«. In zato vzvišeno niso pripravljeni pomagati. Pa razumi, kdor more …

A k sreči premore keramičarka in lončarka ter organizatorka tega dogodka Barba Štembergar Zupan dovolj optimizma, poudarjajoč: »Življenje delajo lepo prijetni trenutki, pa naj bo to dobra družba, pogled na naravne lepote, prijetna glasba, ogled muzejev ali umazane roke od ustvarjanja keramike…« (ktm)