Zmotil se je tisti, ki je predvideval, da bo najdaljši narok za izrek kazenske sankcije v slovenski zgodovini danes vendarle dočakal svoje sklepno dejanje in bo predsedujoča mariborska okrožna sodnica Andreja Lukeš napovedala besedo strank in razglasila sodbo. Sodni postopek zoper obtoženega Senada Softića, hladnokrvnega morilca z mariborske Titove ceste, se bo nadaljeval 21. novembra.

Današnji narok je večino časa potekal za zaprtimi vrati. Lukeševa je nanj povabila Bojana Zalarja, Blanko Kores Plesničar in Majo Rus, člane komisije za fakultetna izvedenska mnenja Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, ki je morala spisati novo mnenje o prištevnosti obtoženega. Klinični psiholog Peter Pregl, ki je tudi sodeloval pri pisanju izvedenskega mnenja, je bil danes opravičeno odsoten.

V postopek jih je sodišče pritegnilo zaradi – po oceni mariborskega višjega tožilca Darka Simoniča – sramotnega izvedenskega mnenja psihiatra Mladena Vrabiča, ki je ocenil, da je Softić grozovit naklepni umor zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Mnenje komisije ugodnejše za obtožbo

Vrabičevo mnenje je po prepričanju tožilca polno vsebinskih nasprotij in čudnih olajševalnih ugotovitev. Svojo oceno je med drugim utemeljeval z domnevno duševno motnjo, ki naj bi bila posledica možganske okvare, pa čeprav ta Softiću ni bila nikdar medicinsko diagnosticirana. Tožilca je zbodlo tudi to, da je Vrabič svoje mnenje večkrat spreminjal in nazadnje v razbremenilnem smislu navajal celo okoliščino, da je Softić črnogorske narodnosti.

Komisija izvedencev je prišla do drugačnega sklepa: Softić je bil zmanjšano prišteven, ko je umoril 52-letnega Mariborčana Draga Mitroviča, vendar ne bistveno. Četrtega oktobra lani se je Softić na mariborski Titovi cesti hladnokrvno maščeval svojemu nekdanjemu sosedu, v katerega je izpraznil dve polno nabiti pištoli in nato počakal na prihod policistov. Ker je svoje maščevanje, s katerim se je ponosno pobahal pred policisti, udejanjil v središču mesta, na prometni Titovi cesti, ga obtožnica bremeni še povzročitve splošne nevarnosti.

Po današnjem zaslišanju izvedencev bi Lukeševa lahko ocenila, da ima dovolj dokazov za izrek primerne kazenske sankcije. Namesto tega je ugodila predlogu zagovornice Tanje Kompara, da naj se s psihiatrično-psihološkim mnenjem komisije seznani Vrabič in se do njega opredeli. Poleg naštetih bo sodnica na narok povabila še psihologinjo Ivno Bulič, ki je v svojem mnenju postavila podlago Vrabičeve teze, da je Softić gnusen zločin zagrešil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti.

Narok za izrek kazenske sankcije obtoženemu Softiću je dobil rekordne časovne razsežnosti, pa čeprav je očitani umor odkrito priznal in pripomnil, da bi znova umoril Mitrovića, če bi dobil priložnost, ustrelil bi tudi svojo nekdanjo soprogo, če ta ne bi skupaj s hčerkama pred njim pobegnila z doma in zdaj živi pri sinu v ZDA. Po priznanju krivde na januarskem predobravnavnem naroku si Softićeva obramba prizadeva omiliti izrečeno zaporno kazen s tezo, da je obtoženi zagrešil umor v stanju zamračenega uma.