Dvorana Leona Štuklja v letošnji sezoni ni več neosvojljiva trdnjava. Potem ko so košarkarji Krke pred domačimi navijači do sobote v ligi ABA premagali ekipi Mornar in Partizan, v državnem prvenstvu pa Olimpijo, Ilirijo in Hopse, jih je v 6. krogu jadranskega tekmovanja ugnal Zadar. Hrvaško moštvo je pod vodstvom novega trenerja Anteja Nazorja zabeležilo drugo zaporedno zmago, a so za njo trepetali do zadnjega trenutka, saj je Dino Cinac ob zvoku sirene zgrešil met za zmago. Olimpija bo danes gostovala pri Budućnosti.

Novomeščane pokopal slab met

Dobre predstave Novomeščanov v letošnji sezoni so več kot očitno prepričale ljubljence košarke na Dolenjskem, saj je bila dvorana Leona Štuklja lepo zapolnjena. K izjemni kulisi so pripomogli tudi gostujoči navijači, ki so se na koncu veselili zmage svojih ljubljencev. Krka je dobro krenila v obračun in kazalo je, da si utegne že zgodaj nabrati višjo prednost. A Zadar se je še pravočasno prebudil in nato prevzel pobudo. Gostitelji so prevladovali v skoku, v napadu so jih zbrali kar 16, a bili sila nenatančni pri metu za tri točke in prostih metih, kar se je na koncu izkazalo kot pogubno. Zadar je sicer v zaključku že vodil za štiri točke, a je Domen Bratož s trojko 33 sekund pred koncem razliko znižal na točko. Krka je močno pritisnila v obrambi in nasprotnika prisilila v izgubljeno žogo ob izvajanju iz avta, nato pa imela dva napada za zmago. Prvi poizkus za tri je zgrešil Luka Lapornik, a je Zadru žoga ušla z igrišča. Trener Krke Simon Petrov je vzel minuto odmora in zrisal akcijo za zmago, a je Dino Cinac zgrešil nov poizkus za tri ob zvoku sirene.

»Velika zahvala vsem navijačem, ki so nas prišli spodbujat. Vzdušje je bilo odlično, sam pa sem upal na nekoliko boljšo našo igro. Veliko stvari, ki smo se jih dogovorili, nismo uresničili na parketu in naš cilj mora biti, da v prihodnje temu več ne bo tako,« je povedal Simon Petrov, ki se zaveda, da njegovo moštvo takšnih tekem v domači dvorani ne bi smelo izgubljati. Krki je za uspeh zmanjkala večja natančnost pri metih in kakšen razpoložen igralec več, saj sta samo Domen Bratož (18) in Luka Lapornik (14) dosegla dvomestno število točk.

Olimpija brez Begića, Mesička in Reynoldsa

Na gostovanje k prvaku lige ABA Budućnosti Olimpija odhaja na krilih treh zaporednih zmag. Ljubljančani so dobili tekme proti Šentjurju, Oostendeju in Primorski, na vsaki od njih pa pokazali nekoliko boljšo predstavo. Predvsem zadnja proti Koprčanom lahko trenerja Zorana Martića posebej veseli, saj je njegovo moštvo kljub izostanku Reynoldsa, Jonesa, Mesička in Badžima dominiralo, predvsem pa končno pokazalo agresivno igro v obrambi in potrpežljivo v napadu. Ker zmaji očitno končno dvigujejo formo, Budućnost pa je padla v mlin napornega ritma in porazov v evroligi, ki pušča psihološke posledice na moštvu trenerja Aleksandra Džikića, se je zdelo, da bi bili gostitelji lahko zreli za poraz. A možnosti za presenečenje zmajev so se sila zmanjšale zaradi poškodb, saj v Podgorico ne bodo potovali Mirza Begić (bolečine v nogi), Blaž Mesiček (bolečine v hrbtu) in Scottie Reynolds (bolečine v zadnji stegenski mišici).

»Odpravljamo se na gostovanje k prvaku lige ABA. Obračun z Budućnostjo je za nas velik izziv. V Podgorici se želimo predstaviti v najboljši možni luči. V kolikor bomo prišli do priložnosti, da tekmo dobimo, jo bomo vsekakor skušali izkoristiti,« je povedal trener Olimpije Zoran Martić, ki je na klopi Budućnosti sedel v prvem delu sezone 2004/05.

Zlatorog do preobrata

V preostalih treh tekmah 4. kroga državnega prvenstva je veliki met uspel Zlatorogu, ki je pred domačimi navijači ob koncu zadnje četrtine zaostajal že za 14 točk, nato pa izsilil podaljšek in v njem prišel do pomembne zmage v boju za obstanek. Pri Laščanih sta izstopala branilca Nejc Barič, ki je dosegel kar 30 točk, in Matej Rojc, ki jih je dosegel 16. Ilirija je bila proti Rogaški tik pred velikim presenečenjem, a je Haris Čučović pri vodstvu za točko zgrešil oba prosta meta, Rashun Davis je na drugi strani Slatinčane popeljal v vodstvo, Ljubljančani pa so nato zapravili napad za zmago. Na preostali tekmi je Šentjur v Domžalah porazil Helios.

Liga ABA, ostali izidi 6. kroga: Cibona – Mornar 84:73 (28:10, 42:36, 63:49, Markota in Raley-Ross po 17; Drenovac 23), Crvena zvezda – Cedevita 94:79 (22:14, 50:34, 72:52, Dobrić 17; Bell 19), Mega Bemax – Partizan 74:81 (15:24, 35:46, 55:69, Bitadze 28; Zagorac in Marinković po 17), Igokea – FMP 74:85 (21:18, 35:44, 62:58, Zubčić 25; Rebec 20), danes ob 21. uri: Budućnost – Olimpija.

Liga Nova KBM, 4. krog:

Zlatorog – Šenčur 86:78 po podaljšku (11:27, 32:37, 44:58, 67:67, Barič 30; Rizvić 13), Ilirija – Rogaška 74:75 (17:20, 33:33, 54:51, Ružič 15; Davis in Mijović po 16), Helios – Šentjur 59:71 (13:22, 31:32, 49:59, Besedić 13; Konjević 27), že odigrano: Olimpija – Primorska 81:61, Krka – Hopsi 84:58.