Z nazivom svetovnih podprvakinj v hiphopu se od konca oktobra ponašajo tudi plesalke Plesnega kluba Lukec, ki v povprečju štejejo 42 let. Lovoriko si je sedem dam, ki tvorijo skupino RAY (Really Adult Youngsters), priplesalo na SP v hiphopu v Kielcah na Poljskem. Mojca Tabor, Martina Grmšek, Mateja Kuntarič, Romana Krstič, Ksenija Vintar, Irena Vrhovšek in Karin Drenik so žirijo prepričale s svojim popolnim nastopom, povezanostjo, usklajenostjo, energijo in predanostjo plesu.

»Ponosen sem na dame, ki poleg redne službe ter vseh starševskih in družinskih obveznosti trikrat na teden najdejo čas še za intenzivne treninge,« je pojasnil njihov koreograf in trener Miha Poznič. Najboljše plesalce hiphopa na svetu po njegovem mnenju odlikujejo redni in kakovostni treningi, veliko improvizacije ter zaupanje vase, v trenerja in ekipo.

Plesalke pravijo, da je njihovo število ur treninga na teden odvisno od bližine tekem. V prostorih PK Lukec Krško vadijo povprečno tri ure na teden, ko se bližajo tekme, tudi po štiri ure in več na dan. Pred pomembnim tekmovanjem imajo celodnevne priprave in takrat se skupaj s trenerjem in koreografom še bolj posvetijo svoji koreografiji. V Kielce, kjer je potekalo SP v plesnih zvrsteh hiphop, break dance in electric boogie, so se odpravile brez svojih družin, saj so imele zaradi službenih obveznosti zelo malo časa. Udeležile so se tekmovanja, osvojile srebro in se še isti dan odpravile domov.

Ne le soplesalke, ampak tudi prijateljice

Usklajevanje vseh obveznosti, ki jih prinaša družina, je večkrat izziv, a se trudijo po najboljših močeh, zatrjujejo plesalke. Pravijo, da brez podpore in razumevanja domačih ne bi šlo, prav tako je potrebna dobra organizacija in pravilno postavljanje prioritet: »Če nekaj počneš s srcem, najdeš način in pot. Ples nam veliko pomeni, prav tako prijateljstvo, ki smo ga ob tem zgradile.«

»Program hiphopa za odrasle, kamor sodijo tudi plesalke RAY, smo začeli v klubu ponujati in razvijati pred petimi leti. Sprva je bil to rekreativen program, namenjen odraslim, ki so se nekoč morda že ukvarjali s plesom, ali pa tistim odraslim, ki v svojih mladih letih te možnosti niso imeli. Skupina se je iz leta v leto povečevala in danes šteje 20 članov, ki so se pred tremi leti začeli udeleževati tudi nastopov na raznih plesnih festivalih,« je pojasnil strokovni vodja programov PK Lukec Sebastijan Vodlan.

»Hiphop za odrasle je namenjen vsem, ki želijo v ritmih aktualne glasbe poskrbeti za kondicijsko in mentalno formo telesa, saj zahteva odlično kondicijsko pripravljenost in spodbuja tudi delovanje možganov, ki si morajo zapomniti pravilen vrstni red koreografij,« poudarja sogovornik. Pravi, da je trend priljubljenosti hiphopa med mladimi še vedno na zelo visoki ravni in da v zadnjem času vnovič zaznavajo več povpraševanja in zanimanja tudi za jazz: »Hiphop med mladimi je najbrž priljubljen predvsem zaradi njegovih atraktivnosti, razgibanosti in pestrosti koreografij, popularnega stila glasbe in predvsem tega, da lahko skozi ples na trenutno aktualno glasbo z improvizacijo izraziš svoje občutke in kreativnost.«