Petnajsti krog v prvi slovenski nogometni ligi je bil v znamenju razpoloženih strelcev, saj je na petih tekmah padlo kar šestindvajset zadetkov. Navijači so videli poslastico v Stožicah, kjer so si Olimpija in Domžale v tekmi preobratov razdelile plen (4:4). Največ je iztržil vodilni Maribor, ki je s prepričljivo zmago v Celju (5:0) pobegnil Ljubljančanom na štiri točke.

Skomina dosodil, Kronaveter zadel

Spektakularen remi z osmimi goli se je na koncu izkazal za pravičen razplet vročega derbija Ljubljanske kotline, v katerem so tako Olimpija kot Domžale poskrbele za ovacije s tribun. V Stožicah je bil znova v ospredju sodnik Damir Skomina, ki je Ljubljančanom pri zaostanku z 2:4 pravilno dosodil dve enajstmetrovki. Več dvomov je bilo v prvem polčasu ob vodstvu Olimpije, ko niti počasni televizijski posnetki niso natančno razkrili, ali je žoga po strelu Asmirja Suljića s celotnim obsegom prečkala golovo črto. »Znova so se pojavile sodniške odločitve, ki nam niso bile v prid, a jih moramo še enkrat pogledati. Nisem v vlogi, da bi ocenjeval sodnike,« je komentiral domžalski trener Simon Rožman.

Olimpija je bila podjetna in nemara celo preveč napadalna, da je pozabila na obrambo. Vratar Aljaž Ivačič je imel dan odprtih vrat, saj do četrtega zadetka Domžal ni ubranil nobenega strela. Pomoči ni imel niti v obrambi, kjer je bil najbolj nezanesljiv Aris Zarifović. Domžalsko igro je poganjal Senijad Ibričić, ki je poskrbel, da so gostujoči protinapadi našli cilj. Odprto predstavo sta moštvi nadgradili z visokim ritmom, ki ni pojenjal do zadnje minute. »Dobra tekma obeh moštev. Škoda, da smo Domžalam poklonili preveč daril in si otežili delo. Ko si v zaostanku dveh zadetkov, moraš biti zadovoljen z osvojeno točko. Pokazali smo značaj. Igralci se niso predali,« je komentiral trener Olimpije Zoran Barišić, ki na ljubljanski klopi še nima poraza. V obeh domačih tekmovanjih se je na enajstih tekmah podpisal pod sedem zmag in štiri remije.

Junak Olimpije je postal Rok Kronaveter, ki se je zmagovito vrnil v pogon po poškodbi stopala. V prvem polčasu je domžalskega vratarja Ajdina Mulalića premagal po strelu z glavo, v nadaljevanju pa je hladnokrvno izkoristil enajstmetrovki. V obeh primerih je streljal v desni vratarjev kot. »To je bila zanimiva tekma za gledalce. Na domačem igrišču smo si privoščili preveč napak, zato smo zadovoljni s točko. Enajstmetrovki? Bil sem dovolj miren. Čakal sem vratarja, da naredi prvo potezo,« je komentiral Rok Kronaveter, ki je z napadalcem Mure Rokom Sirkom vodilni strelec lige.

Bolj je zgodaj, več je golov

V Ljudskem vrtu niso zaman poudarjali, koliko je bil vreden preobrat v pokalnem obračunu v Domžalah. Poraz v derbiju je zanje dokončno pozabljen. »Kaže, da smo Celje ujeli na res slab dan,« je povedal Gregor Bajde. Pa še iz izkušenj vijoličasti dobro vedo, da bolj zgodaj je tekma, več je golov, kar so izkusili v Murski Soboti, ko se je tekma začela uro prej, a takrat izgubili s 4:1. V Celju je s premešano, borbeno, kreativno in surovo učinkovito postavitvijo 4-3-3 izničil celjske napade po sredini, še bolj pa pokončal obrambo grofov. Te lahko tolaži vsaj to, da so vijoličasti letos pet golov zabili že Rudarju, Aluminiju, Gorici in Triglavu.

Marcos Tavares je ekspresno z glavo podaljšal podajo zelo aktivnega Aleksa Pihlerja. Luka Zahović je odbitek Matjaža Rozmana suvereno zabil v mrežo, podobno je storil Gregor Bajde. Ob tem je Rozman ubranil enajstmetrovko Zahoviću ter še po dva strela Zahoviću in Pihlerju. Celjani so sicer imeli prebliske, vendar je Jakobu Novaku in Mitji Lotriču strela ubranil Jasmin Handanović, ki je Celjanom vztrajno preprečeval častni gol. »Fantom gre čestitati, ker so delovali kot tim, željan zmage,« je bil zadovoljen Darko Milanič, ker je našel razpoloženo sredino. »Veliko so garali v fazi, ko niso imeli žoge, in zelo kreativno, ko so jo imeli.«

Pa se Maribor ob polčasu ni ustavil. Takoj v nadaljevanju je po kotu, ki ga je dobro izvajal Blaž Vrhovec, zabil še Saša Ivkovič, kakopak z glavo, obramba Celja pa je kapitulirala ob petardi, ko je Dušan Stojinović zgrešil žogo in podaril 143. gol Tavaresu. »Zamerim sebi v prvi vrsti,« je bil odkrit Dušan Kosič, razočaran, ker so bili tako nekonkurenčni zlasti v duelih. »Žal mi je zaradi gledalcev, da jim nismo pokazali več. To je bila šola tako zame kot za fante, doživeli smo mednarodni nivo. Bilo je nekaj oglednikov in vsak je želel delovati malo zase. Če nismo kot eno, smo zelo ranljivi.«

Olimpija : Domžale