Po hudem neurju z vetrom in močnim deževjem, ki je pred dnevi prizadelo mnoge slovenske kraje, bodo pristojni začeli ocenjevati višino nastale škode. Prizadete občine bodo morale Upravi za zaščito in reševanje najprej podati pavšalno oceno škode na njihovem območju. Ko bodo to storile, bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode.

Kot je za STA pojasnil poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan, bodo s sklepom pozvali občine pa tudi vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi. Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, oceno pa bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. V prihodnjem tednu naj bi bili znani tudi podatki o intervencijskih stroških sanacije posledic ujme.

Ta je sicer najbolj prizadela občino Tržič, kjer je voda med drugim odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. V občini po besedah tržiškega župana Boruta Sajovica nastalo škodo ocenjujejo na deset milijonov evrov, čeprav gre po njegovih besedah trenutno še za pavšalne ocene. »Zdaj je čas za intervencijo, za matematiko čas še pride,« je glede ocenjevanja škode dejal za STA.

Trenutno je namreč po njegovih besedah »v prvem planu« vzpostavitev interventnih dostopov do območij, ki so odrezana od sveta. Tako trenutno potekajo intenzivna intervencijska dela v Dovžanovi soteski, kjer naj bi v nekaj dneh uredili obvozno cesto.

Sanacija celotne ceste bo trajala nekaj let

Po besedah poveljnika Civilne zaščite Tržič Draga Zadnikarja je cesta trenutno zaprta tudi za pešce, ker gre za delovišče brez prehodov in varovalnih ograj. Obvozno cesto, ki bo namenjena lokalnemu prometu osebnih vozil, naj bi uredili v dveh ali treh dneh.

Do tedaj pa bodo prebivalcem Jelendola in Doline omogočili dostop do služb in šol. V ponedeljek zjutraj bodo tako šolarje in zaposlene peš pospremili čez brvi, ki jih bodo postavili v ta namen, ter jih spremili do parkirišča pod tunelom, od koder bodo imeli organiziran avtobusni prevoz do Tržiča, je za STA pojasnil Zadnikar.

Takoj, ko bodo prečkali brvi, jih bodo znova umaknili in nadaljevali sanacijska dela, enako pa ponovili popoldne, ko se bodo zaposleni in šolarji vračali domov. »Bomo videli, ali bo to dan, dva ali tri, na takšen način pa bomo poskrbeli, da bodo vsi prišli v dolino,« je dodal Zadnikar.

V nekaj dneh naj bi tako uredili obvozno cesto, medtem ko bo sanacija celotne ceste po napovedih tržiškega župana trajala nekaj let. Poleg tega ostaja odprta še sanacija vodotokov, treba pa bo iskati tudi čim bolj učinkovite rešitve za sanacijo kmetijskih površin, je še dejal Sajovic.