Pjongjang je več let vodil politiko sočasnega razvoja jedrskih zmogljivosti in gospodarstva. Aprila pa je severnokorejski voditelj Kim Jong-un sporočil, da so končali razvoj jedrskega orožja in da se bodo posvečali zgolj še razvoju »socialističnega gospodarstva«.

Vendar pa je severnokorejsko zunanje ministrstvo zdaj posvarilo, da bodo resno razmislili o vrnitvi k politiki sočasnega razvoja, je v petek poročala severnokorejska tiskovna agencija KCNA.

Nezdružljivost sankcij in izboljšanje odnosov

»Izboljšanje odnosov in sankcije so nezdružljive,« so poudarili. »Samo še ZDA morajo ustrezno odgovoriti,« so dodali po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Kim in ameriški predsednik Donald Trump sta se na junijskem vrhu v Singapurju dogovorila o denuklearizaciji Korejskega polotoka. ZDA vztrajajo pri ohranitvi mednarodnih sankcij, dokler ne bo denuklearizacija popolna in preverljiva.

Izjava Pjongjanga, ki je tarča vrste sankcij Združenih narodov in tudi enostranskih ameriških sankcij, je zadnji znak njegove čedalje večje nepotrpežljivosti do Washingtona.