Hokejisti Olimpije po dveh mesecih od začetka nove sezone v alpski ligi odhajajo na desetdnevni reprezentančni premor z visokega tretjega mesta. Manj zadovoljstva je v taboru slovenskih prvakov, saj so Jeseničani s šestimi točkami zaostanka za ljubljanskim tekmecem šele sedmi.

Olimpija obrnila trend

V minuli zimi so železarji kot po tekočem traku premagovali Olimpijo. V alpski ligi so tivolskega nasprotnika brez poraza izločili v četrtfinalu na štiri zmage, v domačih tekmovanjih pa so osvojili tako prvenstvo kot pokal. A v športu se lahko razmerja moči hitro spremenijo. Olimpija je v novo sezono vstopila z okrepitvami in tudi zaradi temeljitega pristopa trenerja Jureta Vnuka med pripravami postala konkurenčnejša. Doslej je dobila vse tri tekme z Jesenicami – zadnjo v Podmežakli kar s štirimi zadetki razlike.

Ljubljančani so zabeležili devet zaporednih zmag, a nekoliko skazili vtis na zadnjih dveh tekmah. Najprej so izgubili na gostovanju pri mladih Salzburžanih, nato je bil ob prvem domačem porazu boljši Feldkirch, ki ga vodi Nik Zupančič. Avstrijci so na tivolskem ledu slavili s 4:1, a Olimpije niso nadigrali. »Nič ni narobe, saj smo izgubili le hokejsko tekmo. Zavedamo se, kaj moramo popraviti. Kaznovani smo bili za neučinkovitost ob številčni prednosti. Med premorom se bomo odpočili in nadaljevali začrtano pot,« je dejal trener Jure Vnuk.

Jeseničani so se po štirih zaporednih porazih, ko so v Podmežakli že prižgali alarme ob prvi resnejši krizi moštva, pobrali v slogu. Na gostovanju pri Zell am Seeju so vpisali najvišjo zmago sezone (12:2), ko se je pod pet zadetkov podpisal kanadski novinec Philippe Paradis. Trener Gaber Glavič je za zdaj ohranil položaj, njegovo opozicijo pa predvsem moti, da se je poleti prehitro zahvalil za sodelovanje hokejistom, ki so odšli bodisi v Ljubljano bodisi na tuje. V pomoč mu niso bile negotove spomladanske razmere v klubu, ko se dlje časa ni vedelo, ali bodo Jesenice sploh še tekmovalno aktivne. Glavič še vedno čaka na primerne okrepitve v obrambi, ki bi nadomestile opazen primanjkljaj v gorenjski igri.

Slovenska predstavnika v alpski ligi tako doma kot v gosteh v povprečju spremlja med sedemsto in osemsto gledalcev, kar je še vedno premalo za odmevnejšo zgodbo. Kluba občutno večji obisk zabeležita zgolj na medsebojnih tekmah; naslednji slovenski derbi bo v tivolski dvorani ob koncu novembra. Uspeh Olimpije je v letošnji sezoni močno povezan z disciplinirano igro. Ljubljančani so drugo moštvo lige v uspešnosti branjenja z igralcem manj, šesto mesto pa zasedajo pri učinkovitosti z igralcem več. Med najučinkovitejšimi hokejisti lige je jeseniški napadalec Tadej Čimžar z dvanajstimi goli in desetimi podajami na visokem tretjem mestu, v tivolskem kolektivu je največ točk zbral Gal Koren (sedem golov, trinajst podaj).

Prvi selektorski preizkus Iva Jana

Oba najučinkovitejša hokejista slovenskih klubov v alpski ligi se bosta udeležila današnjega snidenja članske reprezentance, ki se bo na Jesenicah zbrala prvič po razočaranju na aprilskem prvenstvu drugega razreda v Budimpešti. Močno okrnjeno izbrano vrsto čaka prvi test pod vodstvom novega selektorja Iva Jana, ki bo začel reprezentančno zgodbo z novimi trenerji v strokovnem kadru. Slovenijo od četrtka do sobote čaka zahteven preizkus v Minsku, kjer se bo na tradicionalnem turnirju evropskega izziva pomerila s stalnimi članicami skupine A – Latvijo, Belorusijo in Francijo.

Selektor Ivo Jan se je odločil, da bo priložnost ponudil predvsem tistim hokejistom, ki do zdaj niso dobili velikih priložnosti v izbrani vrsti. Nekaj odpovedi je bilo zaradi poškodb, nekateri izmed starejših igralcev pa so sami izrazili prošnjo, da bi izpustili tokratno reprezentančno akcijo. »Strinjali smo se, da nosilcem igre tokrat namenimo počitek. Ko bomo februarja prihodnje leto gostili domači turnir, bodo vsi v kadru, da bomo lahko ocenili realno vrednost reprezentance. Mlajše igralce v Minsku čaka zahtevnejši preizkus, kot ga poznajo v alpski ligi,« je povedal selektor Ivo Jan. Z izkušenimi reprezentanti je v tako dobrem odnosu, da ga kar sami pokličejo po telefonu. Doslej še od nikogar ni dobil informacije o zaključku reprezentančne kariere, vprašljiv je zgolj status Aleša Mušiča.