Na twitterju se je oglasil predsednik vlade Marjan Šarec, ki je med drugim zapisal, da je »fašizem bil in je poosebljeno zlo, ki ne sme imeti podpore!«

Kot je društvo v sredo še zapisalo v izjavi za javnost, pričakujejo, da bodo predstavniki Slovenije v Bruslju, Rimu in Trstu sporočili italijanskim oblastem in demokratični javnosti v Evropi, da shod neofašistov v Trstu žali čustva in tradicije odporništva, s tem pa tudi zanika vsebino celotne demokratične ureditve povojne Evrope. V društvu so prepričani, da bi pristojne oblasti v Italiji na podlagi ustave in zakonov, ki prepovedujejo obujanje fašistične stranke, morale preklicati dovoljenje za shod gibanja CasaPound.

Italijansko skrajno desničarsko gibanje CasaPound shod pripravlja ob 100. obletnici zmage Italije v prvi svetovni vojni, na njem pa pričakujejo več tisoč ljudi. Oblasti shoda kljub številnim pozivom organizacij, združenj, sindikatov, šol in posameznikov niso prepovedale, češ da za to ni pravne podlage. So pa omejile traso shoda, ki se ne bo smel približati Rižarni, Narodnemu domu in spomeniku bazoviškim junakom.

Tudi druge organizacije opozarjajo

Da si pred dogajanjem v Trstu ne gre zatiskati oči, so pred dnevi opozorili tudi v eni od krovnih organizacij slovenske manjšine v Italiji, Slovenski kulturno-gospodarski zvezi (SKGZ). Kot so zapisali v sporočilu za javnost, sta družbeno in politično ozračje v Italiji zastrupljena do take mere, da je dogajanje težko prezreti, CasaPound pa ni osamljen pojav.

Združenje Antifašistični in antirasistični Trst bo sočasno organiziralo svoj pohod po Trstu. K udeležbi na teh demonstracijah pozivajo številne slovenske in italijanske organizacije, stranke in drugi. Pričakujejo, da se jih bo udeležilo več tisoč ljudi. Oblasti se bojijo, da bodo med udeleženci obeh pohodov izbruhnili izgredi, zato bodo skušale preprečiti, da bi se udeleženci obeh shodov srečali, in sicer tudi tako, da so organizatorjem odobrile ločeni trasi.