Sončne kreme, ki jih bodo na to otoško državo s približno 250 otoki prinesli turisti, bodo zaplenili. »Možnost, da jih lahko zaplenimo, bi morala zadostovati, da preprečimo njihovo nekormercialno uporabo,« po poročanju nemške tiskovne agencije dpa ocenjuje Remengesau.

Zakon je senat sprejel prejšnji teden, od turističnih agencij pa bo zahteval, naj svojim strankam omogočijo, da bodo namesto plastičnih steklenic za vodo, slamic in plastičnih kozarcev uporabljali take za večkratno uporabo.

Znanstveniki opozarjajo, da kemikalije, ki jih vsebujejo nekatere sončne kreme in drugi izdelki za nego kože, zelo škodujejo življenju v morju, še posebej so strupene za koralne grebene.

Palau je majhna otoška država med Avstralijo in Japonsko na zahodu Tihega oceana, ki leži približno 500 kilometrov vzhodno od Filipinov. Z 21.000 prebivalci je ena najmlajših in najmanj naseljenih držav na svetu.

Podobno prepoved so sprejeli tudi na Havajih, kjer bodo z letom 2021 prepovedane škodljive vsebine v kremah za sončenje. Podobno zakonodajo pripravljajo tudi na karibskem otoku Bonaire (Nizozemski Antili).