Enajstega novembra pripravljate prav poseben koncert.

Kljub temu da imamo Čuki na tisoče raznih nastopov po Sloveniji in po svetu, je kar težko verjeti, da v 30 letih nimamo niti enega samostojnega koncerta takšnih razsežnosti. Tudi Televizija Slovenija nima posnetega nobenega samostojnega koncerta Čukov, ki bi ga lahko zavrtela, ko bo recimo eden od nas nenadoma odfrčal prepevat naravnost v nebeški deški zbor.

Kateri glasbeni gostje se vam bodo pridružili?

To bodo večinoma glasbeni kolegi, s katerimi smo se v preteklih letih srečevali po odrih pa tudi zasebno. Lahko le namignem: prideta originalna pevka hita Komar in ansambel, s katerim smo posneli enega največjih hitov zadnjih let narodno-zabavne glasbe, pesem Daj mi poljub. Najbolj se veselim dejstva, da bo na odru v določenem trenutku toliko sedanjih in nekdanjih čukov, kot jih še nikoli ni bilo.

Na točno ta novembrski dan ste pred 30 leti imeli prvi nastop. Kakšne spomine imate nanj?

To je bilo ravno tako na martinovo in takrat smo bili še trio, Marjan, Vinko in jaz, igrali pa smo ravno tam, kamor smo takrat spadali – za vhodnimi vrati gostilne v Podlipi pri Vrhniki. Še jaz ne vem, ali bi takrat vložil kakšno delnico v tisto glasbeno skupino. Ampak voljo smo pa imeli.

Kaj se je v glasbenem svetu, odkar ste na sceni, najbolj spremenilo?

Menda je vsak začetek težak, ampak nam se takrat ni nič zdelo težko. Študirali smo, hodili v službo, da smo lahko kar nekaj let financirali opremo in inštrumente, studie, videospote… Danes je verjetno podobno, opažam pa eno bistveno razliko. Mediji in ljudje so si v tistem času osamosvajanja Slovenije srčno in neprestano želeli slovenske glasbe.

Nekatere pesmi, kot so recimo Krokodilčki, Kavbojci in Indijanci ter Hozntregarji, odmevajo tudi med generacijami, ki so njihov čas na neki način zamudile. Kako se ob tem počutite?

Krasen občutek je, da se je skoraj vsakega dotaknila vsaj kakšna naša pesem, da so mnogi ob naših pesmih odraščali, se zaljubljali, poročali, doživljali srečne in manj srečne trenutke. Predvsem pa z nami žurali vseh 30 let.

Kako narediti takšno odmevno pesem?

Vsaka pesem ima svojo zgodbo in sam nikoli ne iščem univerzalnega recepta. Čukom je dan ta privilegij, da si lahko drznemo zelo spreminjati glasbeni slog. Kaj imajo recimo skupnega Komar, Mi gremo pa na morje, Ta vlak, S kitaro po Stari Ljubljani, Zobar? Kot bi jih igralo veliko različnih izvajalcev, pa še vedno hitro slišiš in začutiš, da so to lahko samo Čuki.

Posneli ste kar nekaj pesmi, ki opisujejo precej vsakdanje življenje, recimo Zobar in Mi gremo pa na morje. Tako si mnogi, ki so naročeni pri zobozdravniku, večer prej prepevajo: »Jutr' mam zobarja…« Od kod tovrstne ideje?

Naše pesmi so odsev življenja, ki ga živimo. Danes je to težko predstavljivo, ampak meni je bil obisk zobozdravnika včasih prava mora. Moja mami je še v srednji šoli včasih, če sem bil zelo priden, šla z mano v čakalnico. Pesem Mi gremo pa na morje je nastala kot hec, ko smo se nekoč z družino peljali na morje in hčerko Evo spodbujali, da se nauči plavati brez rokavčkov.

Pesmi, ki odmevajo na radijskih postajah, ki jih prepevajo na šolskih proslavah, grejo mnogim tudi na živce.

Imamo srečo, vsaj zdi se nam tako, da prav veliko naravnih sovražnikov nikoli nismo imeli. Še med glasbeniki imamo same prijatelje, mogoče tudi zato, ker je naša glasba tako raznolika, da nas je res težko imeti za konkurenco. Nekoč na podelitvi viktorjev je bilo celo rečeno: »Viktorja so Čuki dobili, ker so okolju neškodljivi.«

Kaj imate raje, ustvarjanje v studiu ali igranje na koncertih?

Zaradi obojega imam glasbo tako zelo rad. Pesmi bom verjetno pisal, tudi če jih nihče ne bi hotel nikdar več poslušati, in v živo bom igral tudi, če si od tega nekoč ne bom mogel poplačati niti strun za kitaro. Videti je, da je takšna usoda glasbenika, ki svoj poklic opravlja z veseljem.

Kako pomemben vpliv imajo na vaše ustvarjanje glasbeni trendi?

Mi nikoli nismo prav capljali za trendi, ampak smo jih pogosto kar sami ustvarjali. Spomnite se začetka videoprodukcije pri nas pa odmevnega skoka v narodno-zabavno glasbo leta 2000, ko je bila pri mladih ta vse prej kot priljubljena, potem pa je val mladih ansamblov naredil pravi preporod te glasbe, pa skok v turbofolk in tako naprej. To, da nam drugi sledijo, nam godi.

So na vidiku tudi kakšne nove pesmi?

Seveda. Še pred velikim koncertom v Cankarjevem domu bomo izdali novo pesem v glasbenem duetu. Naslov je Če se od spominov da živet, pesmi pa se zelo veselimo in jo bomo na koncertu kot edino novo pesem tudi zapeli.