»Ne morem verjeti, da se to dogaja tudi v fazi intervencije,« je dejal župan. Lastniki strojev so o kraji po njegovih besedah obvestili policiste, preiskava je v teku.

Kot so za STA pojasnili na Policijski upravi (PU) Kranj, je bilo do sedaj zbranih obvestilih iz šestih delovnih strojev odtujenih okoli 500 litrov goriva. »Prebivalce sproti seznanjamo s samozaščitnimi ukrepi in apeliramo na sporočanje informacij o sumljivih osebah ali vozilih, razdeljeni pa so bili tudi letaki pred krajami,« so dodali.

Dela tako na severni kot južni strani Jelendola se po njegovih navedbah nadaljujejo, poskušajo vzpostaviti dostop do vasi tudi z osebnimi vozili. Če želijo priti do vasi, je pojasnil, začnejo s spodnje strani, do predora, nato nadaljujejo z zgornje strani. Čez Podljubelj se do vasi da priti, če je nuja, z terenskimi vozili. »Rabimo pa še dostop za osebna vozila in gradbeno mehanizacijo,« je dejal župan. Sanirati morajo še dva podora na južni strani, kar je trenutno njihov glavni intervencijski cilj.

Radovedneži naj upoštevajo znake

Sajovic poziva vse radovedneže, naj upoštevajo znake za zapore cest proti Jelendolu in jih ne prehajajo, na kar so na družbenem omrežju facebook opozorili tudi na Policijski upravi Kranj. »Nič ni slabega v tem, da ljudje želijo videti, kakšno moč ima narava. A pozivam k previdnosti in upoštevanju zapor,« je pozval župan.

Napovedano deževje po županovem prepričanju razmer ne bo poslabšalo. »V štirih do petih dneh naj bi padlo 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar naj bi vodotoki in struge prenesli,« je ocenil.

V vasi Belca upajo, da jim tokrat deževje prizanese

V vasi Belca upajo, da deževje, ki je ponovno zajelo državo, ne bo tako obilno, da bi se vodotoki spet prekomerno dvignili, je za STA dejal kranjskogorski župan Janez Horvat. Pripadniki civilne zaščite nadaljujejo s poglabljanjem struge potoka Belca in skušajo vodo od novega deževja preusmerjati vanjo.

Horvat je pojasnil, da je predvsem nevaren potok Belca. Nad vasjo je namreč skalni lom, s katerega v potok pada kamenje, ki lahko potok zajezi. Če bi takšen jez voda prebila, bi lahko v večjih količinah zalila nekatera območja v zgornjem delu vasi.

Na najbolj kritičnih območjih je trenutno šest največjih strojev. Dva stroja pospešeno čistita tudi strugo potoka Hladnik v Srednjem vrhu, da ta ne bi ogrozil naselja Korzika v Gozdu Martuljku, je dodal župan.

Dela na potoku Belca sicer še vedno potekajo. Kot je za STA pojasnil poveljnik civilne zaščite Kranjska Gora Blaž Lavtižar, trenutno poglabljajo strugo in skušajo vodo od novega deževja preusmeriti vanjo.

Že v sredo so si območje s helikopterja ogledali predstavniki civilne zaščite Kranjska Gora, geologi in strokovnjaki. Morebitnih podorov ali zastojev niso opazili. Nevarnost, da bi se razmere poslabšale, bodo lahko izključili šele po poročilu o stanju vodotokov, ki ga Lavtižar še pričakuje.