Ko je LeBron James 29. oktobra 2003 odigral prvo tekmo v ligi NBA, je Luka Dončić štel štiri leta in osem mesecev. Odličnega debija ameriškega zvezdnika, ko je v dresu Clevelanda Sacramentu nasul 25 točk in temu dodal še devet skokov, šest asistenc in štiri ukradene žoge, se tako gotovo ne spominja. A odkar je začel spremljati in trenirati košarko, se je v ligi NBA zgledoval ravno po Jamesu. Tega Dončić nikoli ni skrival in je vedno poudarjal, da se najbolj od vsega veseli ravno snidenja s svojim idolom. To je dočakal v noči na četrtek, ko se je Dallas v Staples Centru pomeril z LA Lakers. Ob pozdravu igralcev pred uvodnim sodnikovim metom je imel Dončić pri objemu z Jamesom nasmešek do ušes, še večjega pa po tekmi, ko je v roke prejel njegov podpisan dres. Grenkoba zaradi poraza, za moštvo iz Teksasa že petega zaporednega, in nekoliko slabše predstave, saj je vknjižil 14 točk, sedem asistenc in pet skokov, je bila tako precej manjša, kot bi bila sicer.

Luka Dončić v družbi LeBrona Jamesa in Kevina Duranta

»Bilo je neverjetno. Ta večer, ki sem ga čakal zelo dolgo, si bom zapomnil za zmeraj. James je fizično izredno močan. To sem občutil tudi na lastni koži. Hvaležen sem mu, da mi je uresničil željo in mi po tekmi poklonil podpisan dres,« je povedal Luka Dončić, ki v prvem polčasu proti LA Lakers ni dosegel niti točke, nato pa pet v tretji in devet v zadnji četrtini. Dallas je med tekmo zaostajal že za 18, nato pa je prav Dončić s košem 7,2 sekunde pred koncem izenačil na 113. LA Lakers so zdrveli v napad za zmago, ki jo je po prekršku Wesleyja Matthewsa z zadetim drugim prostim metom gostiteljem prinesel LeBron James. 33-letni trikratni prvak lige NBA je slovenskemu košarkarju po koncu obračuna namenil nekaj lepih besed. »Evropski igralci se hitreje razvijejo od ameriških. Če se ne motim, igra Dončić profesionalno košarko od 15. leta naprej, tako da je vedel, kaj ga tukaj čaka. V Clevelandu sem nekaj podobnega videl pri Cediju Osmanu, ki je bil kot novinec bolje pripravljen od nekaterih igralcev, ki so bili v ligi že nekaj let. O Dončiću sem slišal lepe besede že od dveh dobrih prijateljev, ki igrata v Evropi, tako da nisem presenečen nad njegovimi predstavami.«

Bolj kot na tekmi z LA Lakers se je Dončić izkazal dva večera prej, ko je pri porazu po podaljšku proti San Antoniu dosegel kar 31 točk, osem skokov in štiri asistence. S tem je postal tretji najmlajši novinec v zgodovini, ki je v statistiko na tekmi vpisal vsaj 30 točk in osem skokov. Pred njim na lestvici sta le LeBron James in Kevin Durant. Dončić je trenutno na dobri poti, da bo na koncu sezone v povprečju beležil vsaj 20 točk, šest skokov in štiri asistence (trenutno dosega po 19,6 točke, 6,3 skoka in 4,4 asistence) na tekmo. Če mu bo uspelo, bo spisal zgodovino, saj takšnega povprečja pred dopolnjenim 21. letom v ligi NBA ni imel še nihče.

Dragič prehitel Kukoča

Čeprav Dončić prikazuje odlične predstave, pa njegov Dallas niza neuspehe. Z razmerjem dveh zmag in šestih porazov je pri dnu lestvice na zahodni konferenci. Nekoliko bolje gre Miamiju Gorana Dragića, ki s tremi zmagami in štirimi porazi drži osmo mesto na vzhodu. Moštvo s Floride je sicer izgubilo zaporedni tekmi proti Sacramentu in Charlottu, 32-letni Ljubljančan pa je prikazal dve povsem različni predstavi. Medtem ko je proti Sacramentu dosegel 20 točk in pet asistenc, jih je proti Charlottu zgolj devet. Dragić je sicer pred dnevi kot prvi Slovenec prebil mejo 10.000 doseženih točk v ligi NBA in na evropski lestvici na desetem mestu prehitel Tonija Kukoča. Največ točk od evropskih košarkarjev je dosegel Nemec Dirk Nowitzki (31.187), sledijo pa mu Španec Pau Gasol, Francoz Tony Parker, Srba Predrag Stojaković in Vlade Divac, Nizozemec Rik Smits, Turek Hidayet Turkoglu, Litovec Zydrunas Ilgauskas, Španec Marc Gasol in Dragić.

V ligi NBA je v preteklih dneh odmeval dosežek košarkarja ekipe Golden State Klaya Thompsona, ki je pri uspehu proti Chicagu v le 26 minutah na parketu zadel 14 trojk ter s tem postavil rekordno znamko, tekmo pa sklenil pri 52 točkah. Točkovno se mu je pri zmagi Minnesote proti Utahu približal Derrick Rose, ki je pristal pri 50. Rose je pri 22 letih v dresu Chicaga postal najmlajši najkoristnejši igralec (MVP) v zgodovini lige NBA, nato pa bil zaradi številnih poškodb, med drugim strgane kolenske križne vezi in dvakrat strganega meniskusa, tik pred tem, da pri 29 letih zaključi kariero. Edino moštvo, ki mu je še bilo pripravljeno ponuditi priložnost, je bila Minnesota, Rose pa letos doživlja drugo pomlad, saj na tekmo povprečno beleži po 18,8 točke, štiri skoke in pet asistenc.