V Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) so izpostavili, naj potrošniki preverijo, koliko plačujejo za redne mesečne stroške, ki vključujejo tako stanovanjske stroške kot stroške kredita, premij, zavarovanj. Velikokrat se namreč zgodi, da »za zvestobo drago plačujejo«, zato jih opominjajo, da lahko prihranijo tudi z zamenjavo ponudnika plina, elektrike, banke, zavarovalnice.

Štejejo tudi majhni zneski

V vsakodnevnem življenju pa štejejo tudi majhni zneski, dodajajo. Primerjalni testi ZPS namreč večkrat pokažejo, da se da precej prihraniti, če se potrošnik pred nakupom oboroži z informacijami. Tako lahko denimo za podobno kakovosten sesalnik odštejejo 120 ali 280 evrov, za električno ščetko 129 ali 329 evrov, za baterijski vrtalnik pa 170 ali 285 evrov.

Primerjava cen mleka pa je denimo pokazala, da je najbolje ocenjeno mleko stalo 73 centov, najdražje v primerjalnem testu pa 1,25 evra. »Če na leto zaužijemo 50 litrov mleka, to pomeni 36,50 ali 62,50 evra. Če razliko 26 evrov pomnožite s številom družinskih članov, ta ni več le nekaj evrov, temveč več kot 100 evrov pri štiričlanski družini,« so nanizali v ZPS.