Mednarodni olimpijski komite in organizatorji olimpijskih iger v Tokiu so opozorila o vročini že upoštevali in start maratona premaknili na 7. uro zjutraj, a zdravniki ocenjujejo, da je tudi to prepozno.

Japonsko zdravniško združenje je namreč organizatorje posvarilo, da bodo tekači večji del maratona kljub zgodnji uri pretekli v času, ko je vročina najbolj nevarna in bi moralo biti gibanje na soncu omejeno. Menijo, da bi morali maratonci na startno črto ob 5.30 uri.

»Resno smo zaskrbljeni. Če bo verjetnost vročinskega udara visoka, ne samo za športnike, ampak tudi za gledalce, bo potreba po intervencijah izredno visoka, to pa bo močno vplivalo na delo bolnišnic in obravnavo siceršnjih bolnikov,« je opozoril Kimiyuki Nagashima iz japonskega zdravniškega združenja.

Zaradi vročine vsako leto na Japonskem umre več sto ljudi

Zaradi vročinskega udara na Japonskem sicer vsako leto umre več sto ljudi, letos je število smrtnih žrtev zaradi rekordnih temperatur še poskočilo.

V organizacijskem komiteju so dejali, da opozorila, ki so strokovno podkovana, jemljejo zelo resno, o njih pa se bodo posvetovali tako z mednarodnim olimpijskim kot paraolimpijskim komitejem.

Japonska je zadnje olimpijske igre leta 1964 organizirala oktobra, s čimer so se želeli organizatorji izogniti visokim temperaturam in vlagi.