»Žerjav je padel na palubo s približno 15 metrov višine,« je sporočil direktor državne ladjedelnice Aleksej Rahmanov in dodal, da škodo še ocenjujejo. »Jasno je, da je škoda nastala na trupu in palubi. Na srečo se je zgodilo na tistih delih, ki niso ključni za delo na ladji,« je dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Po poročanju lokalnih medijev je ob zrušitvi žerjava potonil plavajoči dok PD-50, ki je največji v Rusiji in eden največjih na svetu.

Nesreča se je zgodila ob 3.30 po krajevnem času (ob 1.30 po srednjeevropskem času) v ladjedelnici blizu Murmanska. Kot je sporočila guvernerka istoimenske regije na severu Rusije ob Barentsovem morju Marina Kovtun, po nesreči eno osebo pogrešajo. Štiri delavce so rešili iz morja in prepeljali v bolnišnico, kjer so jim oskrbeli ozebline.

Preiskovalci so sporočili, da bi se nesreča lahko zgodila zaradi napake pri upravljanju naprav v ladjedelnici. Rahmanov je kasneje sporočil, da je nesreči botroval nenaden izpad električne energije, zaradi česar dok ni deloval normalno.

Ruski mornarici se bo ladja znova pridružila leta 2021

Letalonosilka, ki je bila splavljena leta 1985, polno operativna pa je od leta 1995, je na prvem večjem remontu od leta 1997. Dela naj bi bila končana do konca leta 2020, ruski mornarici pa naj bi se znova pridružila leta 2021.

Ladja je bila leta 2016 in v začetku leta 2017 nameščena v Sredozemskem morju, kjer je sodelovala v napadih v Siriji v podporo režimu predsednika Bašarja al Asada.