V Tržiču na Cankarjevi ulici je odneslo hišo. Poveljnik civilne zaščite za Tržič Drago Zadnikar je povedal, da je v hiši živela štiričlanska družina. Ko je hišo odneslo, so bili v hiši trije člani družine, eden pa je bil na dopustu. Poškodovan ni bil nihče. Civilna zaščita za njihovo nastavitev že pripravlja vse potrebno.

V Jelendolu je več kot 200 ljudi odrezanih od sveta, ker je cesto, ki vodi skozi sotesko, odplavilo na več delih. Edina pot do njih pa vozi prek gozdnih poti in kraja Lom. Po hudi nočni preizkušnji so prebivalci Jelendola danes dočakali agregat, ki naj bi omogočil električno energijo. Kot pa nam je povedal poklicni lovec Lojze Primožič, ki živi še kak kilometer iz same vasi Jelendol, pri njih še čakajo – kot še kje – na elektriko: »Za povrh pa so trije nemški lovci, turisti, ujeti ostali v naši koči na Dolgi njivi in ne moremo ne mi do njih, ne oni dol. No, pomirili smo jih, da k sreči hujšega ni, a so bili seveda šokirani.«

Šok nad naravno ujmo pa je velik tudi za prebivalce vasi, ki je že sama po sebi malo odmaknjena – cesta pa edina prava vez s svetom. Blato, skale in vse ostalo, kar je naneslo med hiše in, vrtove, je prispevalo k pravi katastrofi, kot stanje ocenjujejo domačini. Čeprav so stekle vse aktivnosti civilne zaščite kot nam je zagotovil občinski poveljnik Drago Zadnikar, je cestna povezava za dlje časa prekinjena, ker je ceste ponekod dobesedno »zmanjkalo« in bo popravilo silno zahtevna naloga. Ali bo povezava stekla preko Loma in gozdnih poti, bo znano kmalu.

Občani naj bodo previdni

Kot je za STA povedal namestnik poveljnika Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid so pripadniki civilne zaščite že na terenu in iščejo rešitve, da bi ponovno vzpostavili vsaj začasen promet do krajev, ki jih je narasla voda odrezala.

Na občini zaradi vseh posledic neurja občane in druge, ki se gibljejo na prizadetih območjih, naprošajo, da naj bodo pazljivi in previdni ter naj skrbijo predvsem za svojo varnost in za varnost svojih bližnjih. Pozivajo jih, naj upoštevajo navodila pristojnih služb, ki so na terenu. Opozarjajo, naj se nihče ne približuje morebitnim nevarnostim, kot so vodotoki, podrti električni ali drugi vodniki, drevesa in podobno.

Vaščane Čadovelj, Jelendola in Doline na občini pozivajo naj danes nujno ostanejo doma. Zapisali so tudi, naj poleg omenjenih tudi vaščani Loma vodo obvezno prekuhavajo. »Do vasi se bodo pristojne službe prebile z interventnimi ekipami ali helikopterjem. Občani lahko potrebe sporočajo gasilskemu štabu,« so še dodali na občini.

Sanacija bo trajala več mesecev

Po podatkih portala trzic.net je reka Lomščica ogrožala most pod Jezom za hidroelektrarno Slap, divjala pa je tudi na poti do v Čadovelj, kjer je narasla tudi Tržiška Bistrica. Voda se je prelivala čez zapornice in s seboj prinesla veliko naplavin. Škodo so utrpele tudi hiše na Cankarjevi cesti.

Kot je na facebooku zapisal župan občine Borut Sajovic so poplavljeni spodnji deli številnih domov in gospodarskih objektov. »Uničene so ceste in komunalna infrastruktura, dostop do Čadovelj, Doline, Jelendola in vasi v Lomu pa ni mogoč ter je razen za interventne ekipe prepovedan,« je dodal.

»Na nekaterih delih Jelendola ni niti vode in elektrike. Poplavljenih je približno 10 hiš, na splošno pa bo verjetno potrebna sanacija, ki bo trajala več mesecev,« je za STA povedal poveljnik štaba civilne zaščite občine Tržič Drago Zadnikar. Na terenu so poleg ostalih interventnih ekip tudi delavci Elektro Gorenjske.

Voda je zalila kleti stanovanjskih hiš v naselju Kovor, Senično in Sebenje. Na Partizanski ulici v Tržiču je zaradi močnega vetra in dežja pričela puščati kovinska obroba in je meteorna voda tekla v stanovanje, so pa sporočili z uprave za zaščito in reševanje.

Evakuirani prebivalci iz vasi Belca se bodo lahko vrnili domov

Po današnji evakuaciji bodo prebivalci najbližjih hiš pod plazom na Belci današnjo noč predvidoma že lahko preživeli v svojih domovih. Pristojne službe bodo skrbno spremljale razmere, stekla pa je tudi sanacija potoka Belca, ki je narasel zaradi podora, zalil žago in ogrožal bližnje hiše. Situacijo si je danes ogledal tudi premier.

Kot je pojasnil poveljnik kranjskogorske civilne zaščite Blaž Lavtižar, so v ponedeljek zvečer opazili, da narašča potok Belca. Tako so bili aktivirani prostovoljni gasilci okoliških društev, zaradi obsega intervencije pa je bil sklican tudi štab civilne zaščite. "Ko smo prišli na kraj, smo videli, da vodotok narašča zaradi podora materiala, ki je nakopičen v potoku," je povedal.

Zato so že zvečer aktivirati zasebnike, ki so jim s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip. Ker se je vodostaj višal, pa so sprožili tudi evakuacijo več kot 30 stanovalcev najbolj ogroženih hiš, ki so noč preživeli v mojstranški osnovni šoli, kjer so jim zagotovili ležišča in hrano. Ko je vodostaj začel upadati, je na terenu ostala gasilska straža, ki je opazovala, da tok blata ne bi presegel nasipa.

Danes je že stekla sanacija brežine, v sredo pa bo prišla dodatna mehanizacija za čiščenje struge, da se bo potok znova vrnil vanjo. V sredo bodo s helikopterjem opravili tudi pregled struge in preverili, da ni kje višje prišlo do še kakšnega plazišča oziroma zastoja materiala, je pojasnil Lavtižar.

Cesta na Krvavec zopet zaprta zaradi podora vode

Točno pet mesecev po velikem plazu, ki je zaradi obilnega deževja zasul spodnjo postajo kabinske žičnice, se je plaz danes ponovno vsul. Cesta do spodnje postaje gondole je zasuta z materiali, ki jih je nanosila velika količina vode, prav tako potok zopet poplavlja velik del ceste in parkirišča. Tokrat postaja kabinske žičnice ostaja brez poškodb.

Okoli 40 odjemalcev na severu Primorske danes verjetno še brez elektrike

Ob 20. uri je Ilirsko Bistrico in okoliške kraje zajelo močnejše neurje. Gasilci iz celotne Gasilske zveze Ilirska Bistrica so posredovali na 36 lokacijah, pomagali so jim tudi delavci Cestnega podjetja Koper in Komunale Ilirska Bistrica.

Precej nevšečnosti je veter povzročil tudi v obalnih občinah. Podrta drevesa so ovirala promet in ogrožala električne daljnovode. Povečano plimovanje morja je malo po polnoči že doseglo vrata piranskega hotela. Tamkajšnji gasilci so ga zavarovali s protipoplavnimi vrečami.

Po močnem vetru na severnem delu Primorske brez električne energije ostaja še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče, normalne oskrbe pa jim ekipe Elektra Primorske najverjetneje danes še ne bodo uspele zagotoviti. Kot so sporočili, pa bo ta del daljnovoda zagotovo saniran v sredo tekom dneva.

Kot so sporočili iz Elektra Primorske, je zaradi močnega vetra ponoči prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih njihovega distribucijskega območja. Vzroki za to so podrta drevesa in drogovi ter pretrgane žice daljnovodov, so navedli in dodali, da so sicer večino okvar že sanirali.