Lokalni gasilci in občani, ki živijo vzdolž reke, so v pripravljenosti zaradi današnjega občutnega povečanja pretoka Drave. Upravljalec avstrijskih elektrarn na Dravi je namreč napovedal, da bo na mejnem odseku v bližini Dravograda po 15.30 pretok dosegel 2100 kubičnih metrov na sekundo. »Lokalni dotoki bodo predvidoma dosegli pretok do 200 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni, da utegnejo pretoki reke Drave na območju Slovenije doseči 2300 kubičnih metrov na sekundo,« so včeraj sporočili iz Dravskih elektrarn Maribor.

Za primerjavo: med katastrofalnimi poplavami 5. novembra 2012 so pri Dravogradu namerili pretok skoraj 2700 kubičnih metrov na sekundo, pod jezom v Markovcih pa je dosegel rekordnih 2900 kubičnih metrov na sekundo. Sinoči pretok v Dravogradu ni presegel 1000 kubičnih metrov na sekundo.

Dravska vila nasedla zaradi nizkega vodostaja

Upravniki elektrarn na Dravi so se že včeraj preventivno odzvali na torkov prihod velikih količin vode. Dvignili so zapornice in s tem občutno spustili vodostaj v rečnem koritu. V središču Maribora se je ta znižal skoraj za meter, zaradi česar je nasedla Dravska vila, priljubljena gostinska ladjica na Lentu. Dvig zapornic ni nikjer povzročil preglavic, izjema je manjše območje v Krčevini pri Vurberku, kjer je nenadni višji vodostaj Drave opoldne povzročil kratkotrajno poplavljanje bližnjega potoka. Pod vodo so se začasno znašli trije vikendi in dve stanovanjski hiši, ki jih je potok večkrat poplavil že v preteklosti, te iste objekte pa utegne namočiti tudi danes, ko je napovedan resen rečni val.

Vsem prebivalcem, ki živijo v bližini reke Drave, urad za zaščito in reševanje svetuje, naj zaščitijo svoje premoženje in ga evakuirajo iz kleti in garaž, prav tako naj obveščajo občinsko civilno zaščito o razmerah v svojem bivalnem okolju ter pomagajo tistim sosedom, ki si ne morejo pomagati sami. V pripravljenosti je tudi Gasilska brigada Maribor. Po besedah direktorja Aleša Ciringerja imajo na sedežu na zalogi skoraj 20.000 vreč peska.