V okolici Rima in na jugu države je močan veter podiral drevesa, zaradi česar je umrlo najmanj pet oseb. Med drugim sta umrli dve osebi južno od Rima, ko je na avtomobil padlo drevo.

Smrtne žrtve je neurje v nedeljo terjalo v Kalabriji na jugu Italije. Četverica je umrla v zemeljskem plazu, ki jo je zasul, ko je skušala blizu mesta Crotone popraviti počeno cev, je sporočila policija. Še eno smrtno žrtev so našli na jadrnici, ki jo je odnesel močan tok.

V celotni Italiji so zaradi vremenske ujme v najvišji pripravljenosti. Šole, vrtci in univerze so danes ostale zaprte po celotni Furlaniji-Julijski krajini, pa tudi v več drugih pokrajinah, med drugim v Rimu. Oblasti pozivajo ljudi, da, če je mogoče, ostanejo doma, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Iz furlanskega Vidma poročajo o močnih poplavah, na območju se je usulo tudi več zemeljskih plazov. Kraj Sauris je bil zaradi tega več ur popolnoma odrezan od sveta, v krajih Forni Avoltri in Ovaro pa je moralo zaradi nanosov blata več družin zapustiti svoje domove. Na območju so morali zaradi poplav zapreti nekatere ceste, s kateriH so morali gasilci poleg tega odstranjevati podrta drevesa.

Nalivi tudi na Tirolskem

Tudi na Južnem Tirolskem so nalivi, ki so spominjali na vesoljni potop, sprožili zemeljske plazove in poplave. Hudournik je zemljino nanesel tudi na brennersko avtocesto. Gmota je trčila v šest vozil, en voznik je bil lažje poškodovan.

To pomembno avtocestno povezavo so danes dopoldne iz varnostnih razlogov med krajema Sterzing in Brenner znova zaprli. Zaprta je ostala tudi brennerska državna cesta, saj predor Brenner za zdaj ni prevozen niti za osebna niti za tovorna vozila. Prizadete so tudi druge bližnje prometne povezave, začasno so zaprli brennersko železniško povezavo.

Gladina najdaljše italijanske reke Pad je zaradi močnih padavin v 24 urah porasla za poltretji meter. Začasno so morali zaradi poplave zapreti avtocestno povezavo med Bologno in Milanom. V dolomitski Cortini pa je moralo zaradi poplavljanja reke Bigontina domove zapustiti 40 ljudi. O poplavah poročajo tudi iz mesta Vicenza. Pod vodo so tudi Benetke, reke so prav tako prestopile bregove v toskanski pokrajini Grosseto.

Močan veter je medtem povzročal težave v prometu med Neapljem in otokoma Capri in Ischia. Na Siciliji pa so morala letala iz Catanie preusmeriti na letališče v Trapaniju.

Napeto je tudi v Avstriji, še posebej na avstrijskem Koroškem, kjer so nalivi konec tedna povzročili gmotno škodo, oblasti pa so sedaj v pričakovanju novih težav zaradi vremena.

Zaradi grozečih poplav bo od 14. ure na območju Špitala ob Dravi, med krajema Möllbrücke do meje z vzhodno Tirolsko, zaprta državna cesta skozi dolino Drave, tovorni promet za zdaj ostaja mogoč, je sporočila tamkajšnja policija. Od 17. ure dalje bodo ustavili tudi železniški promet med Špitalom in Lienzom.

Dravo za zdaj ohranjajo pod nadzorom

Bregove je ponekod v nedeljo že prestopila Zilja, pritok Drave. Dravo so z nižanjem gladine vode v akumulacijskih jezerih za zdaj ohranili pod nadzorom. Reševalne ekipe pričakujejo, da se bo gladina zvišala do ponedeljka zvečer oz. v noči na torek. V Labotu, ki so ga pred šestimi leti prizadele uničujoče poplave, so že konec tedna pripravili ukrepe za preprečitev poplavljanja poslopij.

Pretok Drave v Labotu je bil davi le malo pod 1100 kubičnih metrov na sekundo. Ko bo presegel 1400 metrov na sekundo, pričakujejo poplave - po pričakovanjih reševalnih ekip se bo to zgodilo do večera. Pričakujejo sicer pretok do 2000 kubičnih metrov na sekundo, kar pomeni poplave, a ne tako hude kot so jih sprva pričakovali.

Sicer pa oblasti v Celovcu bolj kot padavine skrbi orkanski veter. Lokalne oblasti tako svetujejo, da prebivalci od večera do najmanj polnoči ne zapustijo svojih hiš ali so na poti v avtomobilu.

Kot so danes še sporočile avstrijske oblasti, so konec tedna izmerili ogromne količine padavin. Zmagovalec je občina Koče - Muta na avstrijskem Koroškem, kjer je v 48 urah padlo 285,7 milimetrov dežja na kvadratni meter. V tem kraju so že v nedeljo dopoldne z okoli 190 milimetri dežja v le 24 urah zabeležili toliko padavin, kolikor jih običajno v celotnem oktobru.

Do ponedeljka je tudi v krajih Kornat in Dole na Zilji v dravski dolini padlo več kot 200 milimetrov dežja, o ogromnih količinah padavin poročajo tudi iz drugih avstrijskih krajev.

Vremenoslovci svarijo, da bodo vse do torka zvečer predvsem na območju med vzhodno Tirolsko in Koroško padle velike količine dežja, poleg tega pa bo na celotnem območju Alp pihal močan, deloma orkanski veter.

Rdeči alarm na hrvaški obali

Hrvaški meteorološki zavod je za celotno hrvaško obalo danes razglasil rdeči alarm, saj pričakujejo udare južnega vetra s hitrostjo tudi do 140 kilometrov na uro kot tudi do 140 litrov dežja na kvadratni meter. Neurje je v nedeljo povzročalo težave v cestnem in pomorskem prometu. Veter je ruval drevesa, valovi pa so bili visoki več metrov.

Na Hrvaškem bo danes nadpovprečno toplo za konec oktobra. Ob koncu dneva ob obali in v Gorskem kotarju napovedujejo močan dež ter orkanski južni in jugovzhodni veter. Na jugu Dalmacije pričakujejo nevihte z južnim vetrom s hitrostjo do 140 kilometrov na uro. Razglasili so rdeči alarm, kar pomeni, da bodo vremenske razmere ogrožale ljudi.

Neurje je v nedeljo zajelo hrvaško obalo in zaledje. Veter je ob obali pihal s hitrostjo od 90 do 100 kilometrov na uro, na primer na mostu na otok Krk, ob Dugem otoku ter na območju Dubrovnika.

Nedeljsko neurje je močno ohromilo cestni in pomorski promet, mnogi hrvaški otoki so ostali brez katamaranskih in trajektnih povezav s celino. Številne ladijske linije tudi danes ne obratujejo.

Hrvaški mediji so poročali, da je neurje v nedeljo ruvalo drevesa na nekaterih otokih, morje pa je poplavilo obalo v naseljih ter potopilo plovila.