Če bo posel dobil zeleno luč, bo to tretja največja združitev v tehnološkem sektorju, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po pričakovanjih naj bi bil posel končan v drugi polovici leta 2019.

IBM bo prevzel vse delnice Red Hata, za vsako bo plačal 190 dolarjev v denarju. To je precej več od tržne vrednosti, v petek je bila namreč delnica Red Hata na borzi vredna 116,68 dolarja.

»Prevzem Red Hata bo spremenil igro. Spremenil bo vse na trgu storitev v oblaku,« je poudarila predsednica in glavna izvršna direktorica IBM Ginni Rometty. Po njenih pojasnilih bo IBM s prevzemom postal vodilni na svetu v ponujanju hibridnih storitev v oblaku. To se nanaša na povezovanje zasebnih in javnih platform v oblaku.

Red Hat bo po načrtih sicer ostal samostojna enota, še naprej ga bo vodil prvi mož družbe Jim Whitehurst. Se pa bo prvi mož Red Hata pridružil odboru vodilnih v IBM, tudi poročal bo Romettyjevi.

»Zgodovinski dan za odprtokodne vire«

»Danes je zgodovinski dan za odprtokodne vire,« je ob tem dejal podpredsednik Red Hata Paul Cormier in dodal: »Ravnokar smo spisali zgodovino.«

Red Hat je bil ustanovljen leta 1993, svojo slavno verzijo odprtokodnega operacijskega sistema Linux pa je trgu ponudil leto kasneje. Podjetje je trenutno prisotno v 35 državah in ima približno 12.000 zaposlenih. Je najbolj znan »odrtokodni igralec« na trgu, ki strankam ponuja po meri narejene rešitve.

Red Hat je v poslovnem letu 2018 ustvaril 2,9 milijarde dolarjev prihodkov, kar je v primerjavi z letom prej 21-odstotna rast, in 259 milijonov dolarjev čistega dobička.

IBM je medtem lansko poslovno leto končal z 79 milijard dolarjev prihodkov in 5,8 milijarde dolarjev čistega dobička.

Ker bo nakup Red Hata povečal dolg IBM, je bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) danes velikanu s sedežem v ameriški zvezni deželi New York znižala oceno za eno stopnjo z A+ na A. Obenem je obete za boniteto družbe s stabilnih spremenila v negativne. Kljub zaskrbljenosti nad naraščajočo zadolženostjo pa v S&P obenem priznavajo, da bo prevzem IBM pomagal v konkurenčnem boju in pri ustvarjanju novih tokov prihodkov.