Trebičnikova je pojasnila, da so doslej za september najprej prejeli 250 evrov in nato še 100 evrov. Ob tem delavci sploh nimajo več upanja, da bi podjetje preživelo, saj je po njenih besedah izčrpano do konca, kar je njihovemu novemu lastniku Pololes pohištvu uspelo v vsega dveh letih od prihoda.

»Direktor nam je večkrat obljubil, da ko bo videl in bo prepričan, da ne more več zagotoviti denarja za plače, bo dal podjetje v stečaj. Doslej se to ni zgodilo, naša kalvarija pa traja že vrsto let in prišlo je tako daleč, da imamo dovolj laži in praznih obljub,« je pojasnila prva sindikalistka in dodala, da bodo vztrajali do konca.

Trebičnikova in predsednik sindikata SKEI v podravski regiji Martin Dular sta se danes sicer sestala tudi z direktorjem družbe Mirkom Pombergom, ki za pojasnila STA doslej še ni bil dosegljiv. Kot sta povedala, ju je zaprosil, naj zaposlenim preneseta njegovo prošnjo, da jim kljub stavki omogočijo odpremo blaga, a se zaposleni s tem niso strinjali.

Po besedah predstavnice sindikata naj bi direktor dejal, da če ne bo prišlo do izpolnitve določene kvote do Gorenja, ki je njihov ključni kupec, ne bodo prejeli denarja. Vendar take besede v podjetju poslušajo že dolgo. Stavko bodo zato danes nadaljevali do 15. ure, medtem ko bodo za torek verjetno organizirali le stavkovno stražo, drugi zaposleni pa bodo ostali doma.

Zaradi Arose Mobil zamujal tudi Gorenje

Družba Arosa Mobilia je pred leti prevzela Gorenjev pohištveni program in je že nekaj časa v finančnih težavah. Marca 2016 je podjetje v okviru več obiskov podjetij v regiji obiskal gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je takrat dejal, da se podjetje splača podpreti, kmalu zatem pa je družba prejela 200.000 evrov državne pomoči.

Vendar očitno tudi takrat predloženi program prestrukturiranja ni pomagal, Dnevnik pa je septembra poročal o tem, da je Gorenje zamujalo z dobavo kuhinj, ki jih zanje pod blagovno znamko izdelujejo v podjetju Arosa Mobilia.

Pomberg je takrat pojasnil, da dobavnih rokov niso izpolnili zaradi novih dodelavnih poslov do Gorenja, kolektivnih dopustov, prezasedenosti proizvodnje, težav pri dobavi posamičnega blaga ter likvidnostnih težav družbe. Ob tem naj bi bila za nestabilnost družbe kriva prav neugodna pogodba z Gorenjem, ki so jo "podedovali" od prejšnjih lastnikov.

Na gospodarskem ministrstvu so septembra za Dnevnik v zvezi z državno pomočjo povedali, da lahko njene učinke objektivno preverijo po 18 do 24 mesecih, prvo poročilo o dodeljeni državni pomoči in izvajanju prestrukturiranja pa je družba dolžna oddati v 30 dneh po izdelanih letnih računovodskih izkazih, torej v začetku leta 2019.