V tovarni severozahodno od Bratislave trenutno že dela 1500 ljudi, do konca leta naj bi se ta številka povečala na 2350, v teku prihodnjega leta pa na 2800.

V družbi s sedežem v angleškem Coventryju so pojasnili, da so v novo tovarno, ki se razprostira na 300.000 kvadratnih metrih, vložili 1,4 milijarde evrov, pri čemer je slovaška država podjetju za investicijo podelila finančno spodbudo v višini 129 milijonov evrov, so poročale tuje tiskovne agencije.

V Jaguarju so ob tem zapisali, da je bila Slovaška zanje »naravna izbira«. V tovarni, ki jo opisujejo kot eno najbolj tehnološko naprednih na svetu, sprva ciljajo na proizvodnjo 100.000 osebnih vozil letno, sčasoma pa naj bi iz nje na leto zapeljalo okoli 150.000 vozil. Do leta 2020 naj bi k BDP prispevala 0,5 odstotka, v britanski družbi bi radi sčasoma ob ugodnih pogojih proizvodnjo povečali na 300.000 vozil letno. Prvo vozilo, ki ga proizvajajo v Nitri, je cestni terenec Land Rover Discovery.

Slovaška ena izmed najpomembnejših držav za proizvodnjo avtomobilov

Tovarna britanskega proizvajalca prestižnih vozil le še utrjuje položaj Slovaške kot ene najpomembnejših lokacij za proizvodnjo avtomobilov v Evropi. V državi s 5,4 milijona prebivalcev imajo svoje tovarne tudi Volkswagen, Kia in francoska skupina PSA, na 1000 prebivalcev pa v državi proizvedejo 192 avtomobilov, s čimer se Slovaška uvršča na sam svetovni vrh.

Avtomobilska industrija v državi zagotavlja okoli 300.000 delovnih mest, zaleže za 44 odstotkov njene industrijske proizvodnje in predstavlja 35 odstotkov izvoza.

Do uradnega odprtja tovarne Jaguarja Land Roverja prihaja le nekaj mesecev pred izstopom Velike Britanije iz EU. Družba je kompleks začela graditi že po britanski odločitvi za izstop na referendumu poleti 2016 in je del njihove dolgoročne strategije za globalizacijo poslovanja.

Avtomobilska podjetja se tako kot drugi sektorji bojijo negativnih posledic brexita, če med unijo in Združenim kraljestvom ne bo prišlo do dogovora o čim bolj prosti trgovini med območjema tudi po izstopu države iz povezave. Za zdaj je negotovost glede tega velika, tudi v Jaguarju Land Roverju pa se t. i. trdega brexita bojijo, saj bi jim ta povzročil »velike težave«.