Uvod v alpsko smučarsko sezono se ni začel po slovenskih željah. Vreme je drugo leto zapored odpihnilo moško veleslalomsko preizkušnjo, na kateri je imela slovenska reprezentanca visoke cilje. Klemen Bergant, vodja slovenske moške reprezentance v tehničnih disciplinah, nikoli ne obeša na veliki zvon časov na treningih. Niti tokrat jih ni. Informacije, da Kranjec smuča po trdih evropskih ledenikih povsem lahkotno in zelo hitro, so prišle od trenerjev drugih reprezentanc. Rezultatske preslikave na tekmi ni bilo, zato so bili v slovenskem taboru razočarani. Drugo leto zapored so namreč zapustili avstrijsko Tirolsko s prisiljeno dvignjeno belo zastavo.

Še dobro, da je vremenska fronta prišla nad tirolske Alpe nekaj ur pozneje, kot so predvidevali ob koncu minulega tedna. Organizatorji so v soboto ženski veleslalom izpeljali z nižjim startom in v izjemno težkih vremenskih razmerah, v katerih so se najbolje znašle izkušene tekmovalke in presenetljivo Norvežanke. Sneg je na ledeniku Rettenbach iz ure v uro padal močneje, svoje pa je naredil tudi veter. V soboto zvečer je bila nedeljska moška preizkušnja znanstvena fantastika. Danes ob šesti uri zjutraj so organizatorji start veleslalomske proge naprej prestavili za eno uro, nekaj minut pred osmo zjutraj pa so vodje ekip pred vstopom v gondolo na ledeniku Rettenbach obvestili, da bo tekma odpadla. Čez noč je zapadlo več kot pol metra mokrega snega, vidljivost je bila slaba, pihal je močan veter. Do letos je v pravilniku FIS pisalo, da se uvodne in zadnje preizkušnje na finalu ne nadomešča, letos pa so pravilnik spremenili. Odpadla söldenska preizkušnja bo v Kranjski Gori ali Adelbodnu.

Do zmage v 12. poskusu

Dvanajst söldenskih startov je potrebovala Tessa Worley, da je na ledeniškem uvodu dosegla prvo zmago ter zaslužila 45.000 švicarskih frankov. Podatek, ki kaže, kako nepredvidljiva in težka je uvodna preizkušnja, saj sodi Francozinja med najboljše veleslalomistke vseh časov. V ekstremno težkih razmerah, kjer je bila vidljivost slaba, ves čas pa je tudi snežilo, so bile na vrhu največje štiri veleslalomske velemojstrice. Druga je bila Italijanka Federica Brignone, pred tremi leti zmagovalka Söldna, tretja z odličnim napadom na drugi progi aktualna olimpijska veleslalomska prvakinja Mikaela Shiffrin, četrta pa nekdanja najboljša olimpijka iz Whistlerja Viktoria Rebensburg. Prvih sedem tekmovalk je nosilo startne številke med 1 in 7.

Slovenski rezultatski izkupiček je bil skromen. Edina finalistka je bila prvokategornica Meta Hrovat, po prvi progi 14., s 25. časom druge proge pa je nazadovala na 18. mesto. Druga slovenska prvokategornica Ana Drev je že na prvi progi za vodilno Federico Brignone zaostala za več kot pet sekund, Ana Bucik in Neja Dvornik pa sta s startnima številkama 70 in 71 plačali davek prve söldenske preizkušnje in zaostali tako za osebnimi kot strokovnimi pričakovanji. Slovenska ženska reprezentanca se je torej kot celota na uvodni preizkušnji pokazala v zelo slabi ekipni luči. Svetla izjema je bila Meta Hrovat.

Napredovala za deset mest

»Z nobenim smučanjem nisem zadovoljna, lahko pa najdem tudi nekaj pozitivnih stvari. Tekma je bila zelo težka, zgoraj je pihal veter, vidljivost je bila slaba. V strmini je bilo treba prikazati borbenost in hrabrost, kar mi je solidno uspelo. Nisem bila uspešna na ravnini, kjer bi morala pokazati mehkobo. Tu sem izgubila največ časa. Ravninski deli mi od nekdaj povzročajo težave. Na treningih mi gre sicer bolje, a to nima nobenega pomena, saj moram vse skupaj prenesti na tekmo. V naslednjih tednih me čaka veliko dela,« je svoj nastop ocenila 20-letna Meta Hrovat, najmlajša finalistka med trideseterico najboljših. »Imela sem višje cilje. Včasih se ne izide. Pridejo boljše in slabše tekme, ki so lahko dodatna motivacija za naprej. Vesela sem, da se je sezona začela,« je sklenila Meta Hrovat, ki jo na vsakem koraku spremlja tudi osebni trener Jure Hafner, medtem ko za njene smuče skrbi serviserski velemojster Robi Kristan.

Glavni trener v ženski reprezentanci Denis Šteharnik je uvodoma pohvalil Meto Hrovat. »Lani je bila v Söldnu 28., letos deset mest boljša. To je velik napredek,« je povedal Korošec. »Ker je Meta prvokategornica, smo si želeli, da bi obdržala mesto med najboljših petnajst, kar nam ni uspelo. Na drugi progi je na strmini pokazala odločnost, s kakršno jo lahko čaka svetla prihodnost. Po prvi tekmi ne bi delal nobene panike,« odgovarja Slovenjgradčan.

Slovenska ženska reprezentanca bo imela kratek odmor od snežnih treningov, ki jih bo nadaljevala 2. novembra. Osredotočila se bo na slalomski trening, saj jo 17. novembra čaka preizkušnja v Leviju. Na Finskem se bodo tretjo novembrsko nedeljo na slalomu preizkusili tudi moški. »Načrtovali smo, da bi v četrtek in petek trenirali slalom. Vremenska napoved je slaba. Če ne bo šlo drugače, bomo pred odhodom v Levi trenirali v dvorani. Dogovarjam se s Francozi, da bi vadili skupaj v Amnevillu,« pravi Klemen Bergant.