Avstralija je nenavadno dirkališče, ki sodi med tista, kjer dirkači dosegajof visoke končne hitrosti. In te so bile tokrat pisane na kožo Yamahi. Natančneje Mavericku Vinalesu, ki je tako slavil svojo četrto zmago za to ekipo, predvsem pa končal njeno sušno obdobje, ko jim ni uspelo stopiti na najvišjo stopničko. Vinales je namreč nazadnje zmagal lansko leto na VN Francije, Yamaha pa je nazadnje slavila, ko je bil na dirki v Assnu prav tako lani najhitrejši Valentino Rossi. Ali z drugimi besedami, Yamaha je s to zmago prekinila kar 25 dirk dolgo zmagovalno sušo, zato jim je ta zmaga seveda prišla še kako prav. In ta zmaga je še toliko več vredna, ker si jo je Španec privozil s prepričljivo prednostjo.

»Motocikel je bil naravnost izvrsten. Predolgo smo čakali na to. Ko sem pripeljal skozi cilj, najprej nisem mogel niti dobro dojeti, da mi je uspelo zmagati. Imel sem solzne oči. Verjamete mi lahko, da je za nami res težko obdobje,« je povedal Maverick Vinales. Njegovo zmago je malce »pokvarilo« le peto mesto Valentina Rossija, resnica pa je tudi, da so jim pot do zmage tlakovali tudi tekmeci. Jorge Lorenzo spet ni nastopil, Marc Marquez pa je bil »žrtev« trčenja z Johannom Zarcojem po vsega nekaj uvodnih krogih dirke.

Marquez, ki mu v Avstraliji ni šlo od prvih prostih treningov dalje, je bil sicer najhitrejši na kvalifikacijah, a priznal, da ni favorit za zmago. Po dirki se je kmalu pokazalo, da njegov motocikel res ni bil zrel za uspeh na Philip Islandu. Po vsega petih krogih je bilo dirke zanj in za Zarcoja konec. Med zaviranjem v prvi ovinek in po vožnji v zavetrju mu je v zadek priletel Zarco z dobrimi 280 km/h, pri čemer je Francoza takoj streslo z motocikla in se je zakotalil v travo ob stezi, Marquez pa je kot po čudežu obstal na svojem motociklu, a je moral po počasnem krogu vseeno odnehati v boksih.

»Nekaj novih točk je šlo po zlu, a najbolj pomembno je, da sva oba z Zarcojem ostala cela in zdrava. Najprej nisem niti vedel, kaj se je zgodilo, začutil sem le močan udarec od zadaj. Pri tem mi je zlomilo sedež na motociklu, zato nisem mogel več nadaljevati vožnje. Ocenjujem, da je šlo za dirkaško nesrečo, govoril sem že z Zarcojem in oba sva mnenja, da se to na dirkah pač lahko dogaja,« je povedal Marc Marquez. Johann Zarco je dodal, da ni bil povsem prepričan, da se mu bo še uspelo varno ustaviti pred ogrado: »Ko sem letel z motocikla, sem najprej pomislil, kakšno godljo smo si naredili. Bil sem v zavetrju, Marc je malce zavil v levo, enostavno nama je zmanjkalo prostora. Malce me boli leva stran telesa, a prvi pregledi niso pokazali kakšnih zlomov. Srečo sem imel, da sem padel na travo in ne na asfalt.«

Tretje mesto Andree Doviziosa pomeni, da je Italijan še malce povečal prednost v skupnem točkovanju pred Valentinom Rossijem, in ker je na dirki padel tudi drugi dirkač Honde Dani Pedrosa, se je zapletlo tudi v točkovanju konstruktorjev. Zdaj ima Honda le še 16 točk prednosti pred Yamaho, Ducati pa zaostaja 38 točk. Naslednja dirka bo na sporedu že prihodnjo nedeljo, 4. novembra, v Maleziji.