Čeprav se je dogajanje v sklopu letošnjega ljubljanskega maratona, ki je že 23. po vrsti, začelo že v četrtek z odprtjem sejma Tečem na Gospodarskem razstavišču, bodo osrednji dogodki te množične tekaške prireditve danes in jutri. Tekaško vzdušje bodo v prestolnico prvi prinesli najmlajši: otroci iz vrtcev, osnovnošolci in dijaki bodo svojo tekaško pripravljenost preverili danes med 11. uro in 16.30, pol ure kasneje pa bo še sobotni ogrevalni fun tek.

Jutrišnje tekaške preizkušnje bodo začeli tekači na 10 kilometrov, ki se bodo s startne črte na Slovenski cesti pognali ob 8.30, dve uri kasneje, ob 10.30, pa se bodo s traso spopadli še (pol)maratonci. Vse tekaške preizkušnje se začnejo na Slovenski cesti, cilj je na Kongresnem trgu.

Parkirišča P+R bodo povezana z mestom

Ker bodo ceste ta konec tedna namenjene predvsem tekačem, organizatorji tako tekače kot tudi obiskovalce prireditve in navijače ob progi spodbujajo, naj v mesto pridejo peš, s kolesom ali javnim prevozom. Mestni avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) so za vse tekače v soboto in nedeljo brezplačni. Brezplačno vožnjo si lahko tekači zagotovijo tako, da ob vstopu na avtobus vozniku pokažejo voucher o plačilu startnine, startno število ali akreditacijo. Brezplačno se lahko z mestnim avtobusom pelje tudi en spremljevalec tekača.

Tisti, ki se bodo v Ljubljano pripeljali iz drugih krajev, lahko brezplačno parkirajo na parkiriščih P+R, ki so razporejena ob ljubljanski obvoznici, in se potem od tam v središče pripeljejo z mestnimi avtobusi. V nedeljo bodo med 7. in 10. uro nekatera parkirišča P+R s središčem mesta povezovali še s posebnimi avtobusi. Izpred parkirišča P+R Stožice (vstopna postaja na končni postaji proge 20) bo tekače poseben avtobus peljal do Trga osvobodilne fronte. Krožna linija bo povezovala tudi P+R Barje z Aškerčevo cesto. Obiskovalci, ki bodo svoje jeklene konjičke parkirali na parkirišču P+R Dolgi most, se bodo do Zoisove ceste lahko pripeljali z mestnimi avtobusi na redni progi številka 6 ali 6B, z Dolgega mostu pa se bodo tekači v mesto lahko pripeljali tudi s posebnimi Volkswagnovimi vozili.

Omogočeno bo prečkanje trase

Trase tekov letos ostajajo nespremenjene. Nazadnje so potek proge, ki jo morajo preteči udeleženci maratonske razdalje, spremenili lani, ko so nekoliko drugače začrtali odsek na Viču ter spremenili del trase za Bežigradom in v mestnem središču, tako da se tekači zdaj v cilj vračajo po Dunajski cesti. Organizatorji so že lani poudarili, da poteka maratonske preizkušnje niso spremenili zgolj zato, da bi bila proga speljana bolj ravno in s tem hitrejša, temveč so se s spremembami hkrati izognili cestam v bližini Univerzitetnega kliničnega centra. Ta bo tako tudi letos med prireditvijo ostal dostopen iz vseh smeri.

Tudi sicer mesto ne bo nepredušno zaprto, saj so organizatorji znova določili štirinajst križišč, kjer je dovoljeno prečkanje trase. Vendar le, »ko bo to varno za vse udeležence v prometu in z dovoljenjem pooblaščenih oseb na križiščih«.