Večanje bogastva najbogatejših se v teh letih dogaja hitreje kot na prelomu dvajsetega stoletja. Glede na poročilo švicarske banke UBS Milijarderji 2018 se najpremožnejši bogatijo tako hitro, da nastajajo nove družine najbogatejših in posledično najvplivnejših, ki bodo bogastvo poskušale ohraniti čez generacije.

2158 svetovnih milijarderjev je svoje skupno bogastvo v lanskem letu povečalo za 1,2 bilijona evrov, kar je več kot na primer BDP (bruto delež domačega proizvoda) Španije ali Avstralije. V poročilu so zapisali, da je tovrstno povečanje dobička »največja absolutna rast kadarkoli«.

Več kot štirideset izmed 179 milijarderjev, ki so v lanskem letu obogateli na novo, je svoje bogastvo podedovalo. Glede na število milijarderjev, ki štejejo več kot sedemdeset let, avtorji poročila pričakujejo, da bodo mlajše generacije v naslednjih dvajsetih letih prevzele še slabe 3 bilijone evrov.

Največ milijarderjev v ZDA

»Začelo se je veliko premikanje premoženja,« so zapisali v poročilu. Prva generacija običajno bogastvo ustvari, druga generacija ga ohranja, za tretjo generacijo pa ni več »napisanega« pravila. Nekatere družine uspejo bogastvo zadržati tudi v peti ali šesti generaciji, nekateri dediči pa uspejo bogastvo celo povečati.

Največ svetovnih milijarderjev biva v Združenih državah Amerike, njihovo število pa hitro raste na Kitajskem - vsak teden se pojavita dva nova milijarderja. Pred dvanajstimi leti je bilo na Kitajskem le šestnajst milijarderjev, danes jih je 373, kar pomeni, da je že skoraj vsak peti milijarder s Kitajske.