Tudi gasilci prebivalstvo opozarjajo na previdnost. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana Vič so tako na Facebooku spomnili na poplave, ki so Ljubljano prizadele pred štirimi leti. »Za nedeljo in ponedeljek je napovedano obilnejše deževje. Zaradi odpadlega listja obstaja večja verjetnost, da se bodo kanalizacijski jaški in odtoki zamašili. Preventivno pospravite listje, sčistite odtoke in si s tem zagotovite, da ne bo prišlo do zalivanja meteorne vode v kleti, dvorišča in nižje ležeče objekte,« so zapisali.

Kot pojasnjujejo vremenoslovci, se bo nad zahodno Evropo in zahodnim ter severnim Sredozemljem poglobilo ciklonsko območje. Z močnimi južnimi do jugozahodnimi vetrovi bo k nam več dni zapored dotekal topel in zelo vlažen zrak.

Dež bo v hribovitih zahodnih krajih začel padati danes. Močnejše padavine vremenoslovci napovedujejo za soboto predvsem na severozahodu, od nedelje do torka zjutraj pa v celotni zahodni polovici Slovenije. Nastale bodo tudi nevihte s krajevno močnejšimi, lahko tudi dolgotrajnejšimi nalivi. V vzhodni Sloveniji bo v soboto še povečini brez padavin, nato pa bo tudi tam občasno deževalo. Močno deževje bo zajelo tudi Furlanijo-Julijsko krajino in avstrijsko Koroško.

Naraščale bodo reke, od sobote bo precej vetrovno

V celotnem padavinskem obdobju lahko pade v zahodni Sloveniji od 150 do 300, krajevno predvsem v zgornjem Posočju lahko do 400 litrov dežja na kvadratni meter, v osrednji in južni Sloveniji pa od 100 do 200 litrov na kvadratni meter. V nekaj dneh bo padla povprečna mesečna količina padavin za oktober.

Zaradi obilnih in dolgotrajnih padavin bodo reke začele naraščati najprej v zahodnem delu Slovenije, kasneje pa tudi drugod. Povečala se bo verjetnost za poplavljanje rek, zlasti v zahodni, južni in osrednji Sloveniji in sicer od nedelje do vključno torka. Zaradi predvidenih obilnih padavin v Avstriji se bo povečala tudi vodnatost Drave in Mure.

Od sobote do torka zjutraj bo precej vetrovno. V višjih legah in tudi po nižinah vzhodne Slovenije bo pihal okrepljen veter južnih smeri, ki bo predvidoma najmočnejši v ponedeljek in v noči na torek. Ni izključen niti pojav vetroloma.

Prebivalce pozivajo, naj se pripravijo

Izkušnje iz preteklih let kažejo, da lahko kombinacija pričakovanih vremenskih dejavnikov povzroči obilne padavine, poplave ali druge nevšečnosti tudi na območju škofjeloške občine. Z občinske uprave so zato pozvali prebivalce, naj kot dobri in skrbni gospodarji izvedejo vsa potrebna dela, da jih napovedano obilno deževje in morebitne poplave ne bodo ujele nepripravljenih.

Ljudem svetujejo, naj z zunanjih površin, jaškov in cevi za odvajanje meteornih voda odstranijo odpadlo listje in ostalo nesnago, da bo omogočeno normalno odvodnjavanje. Prav tako naj pripravijo in preverijo vsa potrebna zaščitna sredstva in opremo za osebno zaščito, zaščito živali in premoženja.

Poleg tega naj ljudje preventivno proučijo in upoštevajo priporočila izdana s strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Trenutne razmere in obvestila z zvezi z dogajanjem pa lahko spremljajo preko medijev oziroma lokalnih radijskih postaj.

V primeru, da potrebujejo pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč ali pomoč drugih reševalnih služb, naj kličejo izključno na številko za klic v sili 112 ter v času izvajanja intervencij dosledno upoštevajo odredbe in navodila vodij intervencij ter opozorila in obvestila izdana preko lokalnih medijev.