Na agenciji za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) so prepričani, da je svet Akosa ravnal nepravilno in nezakonito, ko je odločal o predlogu razrešitve direktorice agencije Tanje Muha. Zato je vodstvo Akosa danes poslalo prijavo komisiji za preprečevanje korupcije, napovedujejo pa tudi, da bodo v prihodnjih dneh podali ovadbe organom pregona.

Hudi očitki na obeh straneh

Svet Akosa, ki ga vodi Aleš Ivković, je sredi oktobra odločil, da bo vladi predlagal razrešitev Muhove, ker naj ne bi bila (več) strokovnjakinja na področjih, ki jih Akos pokriva. Svetniki naj bi direktorici očitali več kršitev, javnosti pa je najbolj znana afera podelitve testnih frekvenc za tehnologijo 5G podjetju BTC. Predlog razrešitve naj bi vladi poslali danes, hkrati pa so od vlade zahtevali, naj zaščiti arhiv agencije.

Muhova je ves čas vztrajala, da so bile frekvence v testno uporabo podeljene zakonito in pregledno. Tudi strokovnjaki, ki so bili do nje kritični, so opozorili, da javno znani očitki ne morejo biti razlog za njeno razrešitev. V zadevo se je vpletla celo evropska komisija, ki je slovensko vlado prosila za pojasnilo, saj želijo vedeti, ali bi lahko bila ogrožena neodvisnost Akosa.

V zadnjih dneh se je razkrilo, da je bil na seji, na kateri je svet odločal o razrešitvi direktorice, kot pooblaščenec člana Aleša Pavlina prisoten tudi odvetnik Urban Vrtačnik, ki zastopa več radiev v tožbah zoper odločbe, ki jih je izdal Akos. Na agenciji so prepričani, da je s tem prišlo do nedovoljenega vplivanja na delo sveta, zato naj bi v naslednjih dneh Vrtačnika prijavili odvetniški zbornici.

Oblak tudi osebno vpleten?

Večina medijev, ki jih zastopa Vrtačnik, je iz mreže Lea Oblaka, ki je po trditvah Tanje Muha poleti izvajal pritisk na agencijo. To naj bi počel tako, da so mediji, ki jih obvladuje, od junija do oktobra agenciji poslali 233 vprašanj, od katerih se večina nanaša na postopke agencije, je danes dejala Muhova. Vsi preostali mediji naj bi v istem obdobju poslali skupaj 67 vprašanj.

Oblak je zatrdil, da so njegovi mediji poslali vsega 21 vprašanj in da ni vedel za Vrtačnikovo prisotnost na seji, vendar pa iz dokumentov, ki smo jih pridobili, izhaja, da je Oblak celo osebno sodeloval pri oblikovanju gradiva za svet Akosa glede razrešitve direktorice. To je danes omenila tudi Muhova, Oblak pa je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da je Vrtačnik morda uporabil podatke, ki izhajajo iz zadev, ki zadevajo njegove medije. »Direktorica želi moje ime uporabiti za preusmerjanje pozornosti od svojih problemov,« je Oblak dejal za Dnevnik, na konkretna vprašanja glede omenjenega dokumenta pa ni odgovoril.