Ob predstavitvi naslednika doslej najdražjega modela pametnega telefona iPhone X je Apple 12. septembra obljubil tudi cenovno dostopnejši model. To je model iPhone XR, ki v trgovine v več kot 50 državah po svetu, tudi Sloveniji, prihaja danes. Oba dražja modela so v Sloveniji začeli prodajati 28. septembra.

Najdražji novi iphone - model iPhone Xs Max s 512 gigabajtov notranjega pomnilnika - stane pri Telekomu Slovenije brez vezave 1739 evrov, v spletni trgovini pa nekaj manj. Cene za model iPhone Xs se začnejo pri 1219 evrih.

Danes se torej začenja še prodaja modela iPhone XR. Različica s 64 gigabajtov notranjega pomnilnika stane pri Telekomu Slovenije brez vezave 899 evrov, v spletni trgovini pa nekaj manj. Na voljo sta še modela s 128 in 256 gigabajtov notranjega pomnilnika in cena za slednjega se že povzpne nad 1000 evrov.

Opremljen z novim procesorjem

Tako kot dražja modela iPhone Xs je tudi iPhone XR opremljen z novim procesorjem A12 Bionic z nevronskim pogonom naslednje generacije, ki uporablja strojno učenje. Nima pa dvojne kamere in zaslona s tehnologijo Oled. Namesto slednjega ima po zagotovilih proizvajalca najnaprednejši zaslon LCD med pametnimi telefoni. Ob tem se zdaj tudi pri nasledniku modela iPhone 8 zaslon z diagonalo 15,5 centimetra razteza čez praktično celotno sprednjo površino. S tem ni več prostora za tradicionalni gumb Home s senzorjem prstnega odtisa, zato je Apple tudi model iPhone XR opremil s sistemom za prepoznavo obraza FaceID.

Cenovno dostopnejši modeli utegnejo pozitivno vplivati na Applove prodajne številke in predčasno pognati donosno sezono nakupovanja daril v času božičnih in novoletnih praznikov. Koncern namerava že v torek predstaviti še nove novosti, med njimi verjetno osvežen model tabličnih računalnikov iPad.