Predvidena je namreč prepoved prodaje končnih živil z več kot 2 gramoma industrijskih transmaščobnih kislin na 100 gramov maščob, medtem ko se prepoved v Sloveniji nanaša tudi na surovine pri proizvodnji živil. To je nekoliko presenetljivo, potem ko je bila letos tako v ZDA kot v Kanadi prepovedana uporaba vseh delno hidrogeniranih maščob. V predlogu evropske uredbe je predvideno tudi razmeroma dolgo prehodno obdobje, natančneje do aprila 2021, medtem ko bo v Sloveniji sprejeta omejitev količine transmaščobnih kislin v živilih v veljavi od aprila 2019.
Stroka zelo pozdravlja napredek, do katerega je prišlo z objavo osnutka zakonodajne omejitve količine transmaščobnih kislin. Težko pa razume, da je evropska komisija tako dolgo odlašala z enotno zakonodajno omejitvijo, posebno ker živilska industrija takšni odločitvi ni močno nasprotovala, navajajo pri inštitutu.
Evropska komisija bo mnenja o predlogu uredbe zbirala do 2. decembra letos, na osnovi česar lahko predlog uredbe tudi spremeni.