Mirnska Dana je uradno predala namenu skoraj dva milijona evrov vredno naložbo v nove proizvodne prostore za pripravo polizdelkov Dana Interrom. Za naložbo, ki so jo snovali dobri dve leti, računajo na 25 odstotkov nepovratnih evropskih sredstev. Kot je dejal direktor Dane Marko Hren, je šlo ne le za precejšen finančni zalogaj, ampak tudi za zahtevno strokovno znanje, saj je tovrstna oprema unikatna. Dana trenutno zaposluje 111 delavcev, letos so jih na novo zaposlili deset, v prihodnjih letih naj bi ekipo še okrepili.

Če so jo kupci doslej poznali po vodi, sokovih in sirupih, se Dana zdaj širi tudi na segmentu proizvodnje polizdelkov. S polizdelki za proizvodnjo alkoholnih in brezalkoholnih pijač ima sicer že 60-letne izkušnje. »To so tako imenovane baze in emulzije. Z novo linijo pa se širimo na področje polizdelkov za prehransko industrijo, to so marmelade, sadna polnila, paste za jogurte.« Dana trenutno proda za nekaj več kot dva milijona evrov polizdelkov, njihove ambicije pa so v dveh letih podvojiti prodajo na tem segmentu. »To seveda ne bo šlo čez noč. Treba je pridobiti ljudi, ki to znajo delati, vendar jih na trgu ni in jih bomo morali priučiti ter počasi osvajati trge. Šli bomo postopoma,« pravi Hren.

Prihodnje leto pekarska, nato mlekarska industrija

Tako se bodo prihodnje leto osredotočili na pekarsko industrijo, čez dve leti pa še na mlekarsko. Nova tehnologija jim omogoča proizvodnjo kakovostnejših polizdelkov, ki jih bodo lahko ponudili še zahtevnejšim kupcem, izdelovali bodo tudi polizdelke brez konzervansov, povečali zmogljivosti dosedanjih polizdelkov za pijačarsko industrijo, za katero Hren pravi, da so bili že na »skrajnem limitu«. Z novo linijo bodo avtomatizirali nekatere tehnološke procese. Ob tem ni odveč podatek, da je nova, tehnološko izjemno zahtevna linija plod domačega znanja. Danini razvojniki so jo razvili v sodelovanju s podjetjem Petek, ki je priskrbelo strojno opremo, in podjetjem Libela, ki je dodalo procesno opremo.

V zadnjih 15 letih je Dana po besedah lastnika Franca Freliha v novo tehnologijo vložila 25 milijonov evrov. »Z novo naložbo zaključujemo to 15-letno obdobje, ko smo v Dano zgolj vlagali in nismo iz nje vzeli niti evra.« V prvih devetih mesecih letos je ustvarila 13,1 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje, kar je skoraj sedem odstotkov nad načrti oziroma dobrih pet odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju. Dobiček v devetmesečju Hren ocenjuje na 900.000 evrov.