Zunanja meja Evropske unije ob mednarodnem mejnem prehodu Maljevac - Velika Kladuša med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino je od torka novo žarišče poskusa preboja izčrpanih in obupanih migrantov proti državam zahodne Evrope. Mejni prehod so morali zapreti v sredo zaradi približno 200 migrantov, ki so se odločili, da bodo mimo policijskih kordonov vstopili na Hrvaško. V prerivanjih s policisti so bili lažje poškodovani najmanj trije migranti, med njimi ženska. Skupil je tudi eden od bosanskih policistov. Kamni in različni drugi predmeti so leteli tudi proti hrvaškim policistom, ki niso dovolili vstopa na hrvaško stran meje, potem ko je migrantom uspelo prebiti enega od kordonov policije BiH. Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da sta dva hrvaška policista zahtevala zdravniško pomoč zaradi lažjih poškodb.

Migranti pa govorijo o nasilju hrvaških policistov. Pričajo, da so ti odgovorili s palicami in solzilcem. Območje so s hrvaške strani nadzirali s helikopterjem. Hrvaški policisti so prav tako vrnili v BiH vse migrante, ki so posamezno poskusili preteči na Hrvaško. V Zagrebu vztrajajo, da mejo nadzirajo v skladu s hrvaško in evropsko zakonodajo. Poudarili so, da je zaradi lažnih informacij in govoric med migranti o tem, da jim bo Hrvaška odprla mejo, več migrantov kot običajno tudi ob meji s Srbijo, a je to »srbska policija uspešno rešila«.

Promet preusmerjen

Policistom BiH je uspelo v sredo zvečer odstraniti migrante kakšnih 150 metrov stran od mejnega prehoda Maljevac. Ti so nato ob ognju prespali na prostem ali v šotorih pod budnim očesom policije. Policisti BiH so prerazporedili svoje enote in postavili prenosno ograjo čez most na rečici Glini, do katere so se prebili migranti. Hrvaška policija je prav tako pripeljala dodatnih 50 policistov iz enote za posebne namene.

Zaradi zaprtega mejnega prehoda Maljevac so tovornjake preusmerili na mejni prehod Ličko Petrovo Selo, ki je skoraj 60 kilometrov južno. Voznikom avtomobilov so predlagali uporabo katerega izmed štirih maloobmejnih prehodov na tem območju. Dnevni migranti, delavci, ki potujejo iz BiH v službo na Hrvaško, pa so lahko uporabljali najbližji mejni prehod Pašin Potok.

Danes vztrajali na položajih

Potem so se nekateri migranti vrnili v svoja improvizirana naselja v Veliki Kladuši, a so danes prišle skupine novih. Ob meji vztrajajo večinoma mlajši moški. Videti je bilo tudi družine z majhnimi otroki. Tisti, ki so se pogovarjali z novinarskimi ekipami, so se večinoma predstavili, da so iz Irana, Afganistana in Iraka.

Danes čez dan ob mejnemu prehodu ni bilo incidentov. Migranti so izobesili napise Želimo v EU, Odprite meje in Ne vojni. Napovedali so, da bodo ostali ob tem delu meje, dokler jih ne bodo spustili na hrvaško ozemlje. Menijo, da imajo pravico do boljšega življenja. Pravijo tudi, da želijo pridobiti pozornost medijev in humanitarnih organizacij, ker samo tako lahko uresničijo svoje načrte o boljši prihodnosti v Nemčiji, Italiji in drugje.

Največ migrantov na območju Bihaća in Velike Kladuše

V BiH se sicer srečujejo z vse večjim pritiskom migrantov, ki se zbirajo v unsko-sanskem kantonu na zahodu države, na območju Bihaća in Velike Kladuše. Tam jih najkrajša pot čez Hrvaško pelje proti Sloveniji in naprej v za migrante sanjske dežele Evropske unije. Na tem delu meje gre za večinoma hribovito in gozdnato območje s slabimi prometnimi povezavami in redko naseljenostjo. Obmejno območje na hrvaški strani pa ni povsem očiščeno min, ki so ostale od nedavne vojne.

Oblasti v Sarajevu so v začetku tedna objavile, da je v BiH od začetka leta do 20. oktobra vstopilo približno 19.500 migrantov, policija pa je v tem času preprečila vstop 13.300 migrantom. Največ jih je na območju najbolj zahodnega kantona – med 2500 in 3000. Neuradno naj bi na hrvaško mejo merilo vsaj 1000 migrantov več. Natančnih številk ne pozna nihče. V Bihaću so prebivalci večkrat organizirali proteste, ker so nezadovoljni zaradi vse večjega števila migrantov v mestu. Med drugim so zahtevali, da center zanje namestijo stran od središča mesta. Poudarjajo, da njihova akcija ni uperjena proti migrantom, temveč proti ohromelosti oblasti, ki že dlje časa ne najde ustrezne rešitve za problem.

V Sarajevu načrtujejo, da bodo prepovedali prihod migrantov na območje kantona ter da bodo nadzirali vsa vozila na vpadnicah v Bihać. Železniška in cestna prevozna podjetja so opozorili, naj na teh smereh ne sprejemajo migrantov na vlakih in avtobusih, a so prevozniki odgovorili, da ne morejo preverjati svojih potnikov. Minister za varnost BiH Dragan Mektić je medtem zahteval napotitev dodatnih policijskih enot na vzhodno mejo BiH, da bi preprečili množične vstope migrantov iz Srbije in Črne gore. Meni, da je največji problem prav v prepustnosti srbske in črnogorske meje pa tudi v nespoštovanju sporazumov o vračanju migrantov. Medtem ob mejnem prehodu Maljevac potekajo pogajanja z migranti, naj se vrnejo v Veliko Kladušo. Mejnega prehoda ne nameravajo odpreti, dokler ne bodo od tam umaknili še zadnjega migranta.