Čeprav je Luka Dončić šele dobro začel kariero v ligi NBA, so se športni mediji v Dallasu že razpisali, da je 19-letni Ljubljančan nekaj najboljšega, kar se je zgodilo franšizi Mavericks v zadnjih letih. Po prvem in do zdaj edinem naslovu prvaka leta 2011 moštvo iz Teksasa ni več dobilo serije v končnici, v zadnjih dveh sezonah pa zmagalo le na 28,5 odstotka tekem. S prihodom Dončića je zanimanje za košarko v Dallasu, kjer je prvo ime NFL ekipa Cowboys, znova močno poraslo. Na uvodni domači tekmi sezone naj bi bilo prisotnih trikrat več predstavnikov medijev kot kadar koli v zadnjih letih, Slovenca pa so pred lovilci na avtograme varovali kar trije varnostniki. Dončić v uvodu v kariero NBA ni razočaral, nazadnje se je na gostovanju pomeril ravno proti ekipi, ki ga je na naboru izbrala in ga nato nemudoma poslala v Dallas za Traeja Younga. Čeprav je moštvo trenerja Ricka Carlisla vodilo že za 26 točk, je na koncu ostalo praznih rok in klonilo s 104:111.

Obračun med prvim strelcem med novinci Youngom in drugim Dončićem je sicer onkraj Atlantika pritegnil veliko zanimanja. Celo tako zelo, da ga je naknadno v prenos vključila državna športna televizija ESPN. Interni dvoboj je pripadel Slovencu, ki je v statistiko vpisal 21 točk, devet skokov in asistenci, a je zmaga pripadla Youngu (17 točk, pet asistenc, štiri skoke) in soigralcem. Dončić na prvih štirih tekmah v povprečju na tekmo dosega 19 točk, 6,5 skoka in 3,8 asistence, kar je odličen izkupiček, ki pa bi bil lahko še boljši. Ameriški mediji pri nekdanjem članu madridskega Reala namreč izpostavljajo slab odstotek meta in pri tem dodajo, da so bržkone posledica utrujenosti zaradi hitrejšega tempa igre v ligi NBA. Dončić tako za tri točke meče le 29-odstotno, skromen pa je tudi pri prostih metih (61,9 odstotka).

Obračun med Dallasom in Atlanto je bil sicer zanimiv tudi zaradi tega, ker sta si nasproti stala najstarejša igralca v ligi NBA. Vince Carter ima namreč že kar 41 let, Dirk Nowitzki pa jih šteje 40. Oba sta v ligo NBA prišla po naboru leta 1998. Američan je bil peti izbor, Nemec pa deveti. Kljub starosti nihče od njiju še ni oznanil, da namerava po koncu sezone zaključiti kariero. »Enostavno še vedno rad tekmujem in igram košarko. Ne gre za denar, saj sem ga med kariero zaslužil dovolj,« je povedal Vince Carter. Dirk Nowitzki pa je dodal: »Treningi, priprava na nasprotnika, potovanja na gostovanja s soigralci… Vse to me še vedno veseli. Ob tem mi še vedno služi tudi telo, kar je odlično.«

Uspešnejši od Dallasa je bil na zadnjem obračunu Miami Gorana Dragića, ki je pred domačimi navijači ugnal New York. Kluba s slovenskima igralcema imata po štirih tekmah v sezoni identičen izkupiček – po dve zmagi in poraza. »Vemo, da moramo popraviti določene stvari. Če bomo pri tem uspešni, bo tesnih končnic, kot so bile na prvih treh tekmah v sezoni, manj,« je pred tekmo povedal Goran Dragić in s soigralci želje nemudoma uresničil, saj so imeli z New Yorkom precej lahko delo. 32-letni Ljubljančan je tekmo sklenil pri 13 točkah, petih skokih in treh asistencah, po njej pa je na plan prišel statistični podatek, ki razkriva, kako pomemben je za moštvo s Floride. Z Dragićem na parketu je Miami v letošnji sezoni od nasprotnikov v povprečju boljši za 19,1 točke, ko pa je na klopi, izgublja za 26,9 točke.