Selektor Veselin Vujović se je na dan tekme odločil, da od 18 zdravih igralcev, ki jih je imel na pripravah v Zrečah, na tribunah kot »tehnološki višek« pusti Urbana Lesjaka in Jako Malusa, za novega začasnega kapetana (v odsotnosti prvega kapetana Vida Kavtičnika in namestnika Marka Bezjaka) pa je imenoval Jureta Dolenca. V Lukni (bližnji Tabor ne ustreza pravilom EHF, da morajo biti tribune za gledalce na vseh štirih straneh dvorane) so Latvijci izkoristili začetno podcenjevanje in lagodnejšo igro Slovencev ter v deveti minuti vodili s 3:1. A ko so gostitelji nato s tesnim pokrivanjem iz igre povsem odrezali edinega latvijskega zvezdnika, košarkarsko visokega (215 centimetrov) in rokoborsko težkega (135 kilogramov) levorokega ostrostrelca Dainisa Krištopansa iz makedonskega Vardarja, se je razmerje moči na igrišču seveda zelo hitro spremenilo.

S tremi zaporednimi goli so Slovenci prvič povedli (4:3 v 12. minuti), po tretjem in sočasno zadnjem izenačenju (4:4) pa so v sedmih minutah naredili delni izid 5:0. Na krilih vratarja Klemna Ferlina in hitrih (pol)protinapadov Blaža Janca (5 golov v prvih 30 minutah) so – kljub trem zgrešenim sedemmetrovkam in osmim minutam izključitev v prvem delu – večali razliko in prav ob koncu prvega polčasa dosegli rekordno v tem delu igre – plus sedem (14:7).

Latvijcem, ki se še nikoli niso uvrstili na veliko tekmovanje (EP, SP, OI), je bilo že med odmorom jasno, da bodo doživeli deveti zaporedni poraz v kvalifikacijah. Takoj na začetku drugega polčasa so Slovenci pridelali najvišjo prednost (16:7), v nadaljevanju pa je reprezentanca, v kateri je bilo pet nekdanjih igralcev domačega kluba (Šoštarič, Zarabec, Kastelic, Verdinek, Cingesar), spet nepričakovano popustila. Latvijci so se nekajkrat približali na pet golov, a seveda niso ogrozili zmage Slovenije.

Za tolažbo je gostom ostal podatek, da so dobili drugi polčas s 14:13. Tudi zato je bil selektor Veselin Vujović kritičen: »Zadovoljen sem le z rezultatom in z ničemer drugim. Slabo smo odprli tekmo, si ob koncu prvega polčasa le priigrali razliko, a potem te energije in poleta nismo znali prenesti še v drugega. Od igralcev sem zahteval, da drugi polčas dobijo vsaj za dva gola, a jim niti to ni uspelo. Zaradi vsega, kar se je dogajalo, so že slišali nekaj kritičnih besed, nekaj pa jih še bodo.«