Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je na današnji seji med drugim obravnaval predlog stališča Slovenije do predlagane evropske direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na okolje. Kot je povedal Zajc, Slovenija v splošnem podpira predlagane ukrepe, s katerimi se uveljavlja hierarhija ravnanja z odpadki s konkretnimi zahtevami glede preprečevanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Slovenija se bo na evropski ravni zavzemala za različno obravnavanje izdelkov iz premaznih papirjev in laminiranih kartonov ter izdelkov iz plastike, z vidika možnosti njihovega recikliranja oz. vpliva na okolje. Podpira tudi 90-odstotni cilj za ločeno zbiranje plastenk do leta 2025 in določbe o razširjeni odgovornosti proizvajalca z namenom spodbuditi skrb za celoten življenjski krog izdelkov na stroškovno učinkovit način.

Za ukinitev lahkih nosilnih plastičnih vrečk

Slovenija bo stremela k temu, da se v letu 2019 tudi ukine prodaja lahkih nosilnih plastičnih vrečk, še navaja predlog stališča, ki so ga poslanci podprli s 14 glasovi za in nobenim proti. »Želimo biti ambiciozni pri nadaljnjem oblikovanju ukrepov,« je poudaril Zajc.

Člani odbora so bili večinoma zadovoljni, da se je Slovenija začela resneje ukvarjati s temo odpadkov in da se zdi, da bo ministrstvo za okolje v okviru nove vlade dobilo večjo težo. Poslanec Gregor Perič (SMC) je opozoril na plastične in druge odpadke, ki jih morje vse pogosteje v velikih količinah naplavi tudi na slovensko obalo, in poudaril, da ob tem posameznika »boli srce«. Darij Krajčič (LMŠ) je spomnil na raziskavo, ki je pred kratkim dokazala prisotnost mikroplastike v prehranjevalni verigi človeka.

Zajc se je s poslanci strinjal, da je osveščanje o problematičnosti plastike izrednega pomena. »Ko ozaveščaš ljudi, pa je dobro predstaviti tudi alternativo,« je menil. Slovenija želi biti po njegovih besedah vodilna na področju razvoja alternativ plastiki oziroma plastičnim izdelkom za enkratno uporabo ter spodbujati razvoj materialov, ki so ekološko prijazni - so biorazgradljivi ali se jih da ponovno uporabiti.

»O vseh ukrepih, ki jih predlagamo in o katerih razmišljamo, se pogovarjamo tudi z gospodarstvom,« je dodal Zajc. Zato je pri vseh ukrepih predvideno tudi prehodno obdobje, v katerem imajo podjetja čas, da se prilagodijo. »Tako se naš prehod iz plastike na alternativne materiale ne bo poznal na delovnih mestih oz. se bo poznal pozitivno.«

Željko Cigler (Levica) je napovedal, da bo Levica, ki se je vsebinsko tudi že uskladila z ministrom za okolje Juretom Lebnom, na obravnavi predloga stališča Slovenije na seji DZ vložila amandma, v skladu s katerim bi Slovenija prihodnje leto ob lahkih plastičnih vrečkah prepovedala tudi filtre za tobačne izdelke. Leta 2019 naj bi naredili načrt za prepoved plastičnih posod za živila in plastičnih kozarcev, leto kasneje pa naj bi sledili še vsi ostali plastični proizvodi za enkratno rabo in določen ribolovni pribor.