»Če pokala ne osvojiš,« je po današnji zmagi na prvi četrtfinalni tekmi nogometnega pokala proti Domžalam težo pokala opisal Darko Milanič, »se ti to zameri kot neuspeh. Ko ga osvojiš, pa je premalo teže. Smo v nekem takem balansu, ki mi ni všeč. Nekaj bi bilo treba narediti, da bi bila teža pokala bolj prisotna, da bi več pomenil.« Ampak tako Mariboru, ki ga v soboto čaka tradicionalno najpomembnejša domača tekma, derbi z Olimpijo, kot Domžalam, ki iščejo pot iz rezultatske krize, je spopad veliko pomenil. Dovolj, da je bila tekma dovolj odprta. In, ne nazadnje, tudi Matjaž Kek je bil na tribuni.

Tekmo, po oceni obeh trenerjev pa še zdaleč ne končnega zmagovalca pred sredino povratno tekmo, je odločil Jan Mlakar. Da se pri njem nikoli ne ve, kakšen bo na določen dan, je Milanič napovedal že pred tekmo. Proti Aluminiju je Mlakar z dobrega metra zadel vratnico in nato pojasnil, da se je doslej že naučil, kako je bolje, če se s tem ne obremenjuješ. Da bodo zadetki že prišli. V praksi je pokazal, kaj je mislil. Za dvajseti rojstni dan je po podaji s kota z glavo ostro pomeril v vratnico in zabil bivšemu klubu. »Dobro išče prostor, super je, da je odigral, ker se je še malo bal po poškodbi,« je povedal Milanič, a pristavil, da ga je vseeno zamenjal, ker je igral na predolge intervale.

Se je pa Mariboru, ki je spočil nekatere nosilce (Dervišević, Šuler, Handanović, Zahović), znova ustavilo, ko je iskal vodstvo za 2:0. V eni akciji so imeli tri priložnosti, na koncu je najlepšo zapravil sicer razpoloženi Jasmin Mešanović, vendar je Ajdin Mulalić mojstrsko strel ubranil, prav tako v izdihljajih tekme še Marcosu Tavaresu.

Domžale so bile upravičeno nezadovoljne z rezultatom, vendar je bil Simon Rožman zadovoljen zlasti z drugim delom, ko je Adam Gnezda Čerin s prostega strela zadel prečko, strela Nermina Hodžića in Daria Melnjaka pa sta za las zgrešila. »Zelo enakovredna tekma, razlika pa je v tem, da gre z vratnice ali noter ali pa ne. Zadovoljen sem z našo predstavo, sploh ker vemo, kako je igrati tukaj. Rezultatsko pa absolutno ne moremo biti zadovoljni.« Rožman ne beži od tega, da so v rezultatsko slabem obdobju, ampak to pripisuje pomanjkanju avtomatizmov zaradi uigravanja moštva. »Imamo tudi obilico smole, predložek gre na tistega, ki mu nato spodrsne. Ampak ni predaje.«