Številne okusne tradicionalne srednjeevropske jedi z avstro-ogrskim pridihom dandanes tonejo v pozabo, čeprav bi lahko iz njih s trohico posodobitve ali že samo s sodobnim načinom postrežbe nastale delikatese, ki se jih ne bi sramovala nobena vrhunska restavracija. Ena takšnih jedi je tačkerle, kot se imenujejo sladki žepki, krapci, pirogi ali ravioli iz krompirjevega testa. Jed, ki jo poznamo tudi pri nas, izvira iz češke kuhinje, pot do zanimivega imena tačkerle pa je bila razmeroma enostavna. Na Češkem, kjer je nastala, jedi pravijo taštičky, po naše torbice, podobno v Avstriji, kjer jim pravijo taschen, tascherl (torbe, torbice), kar je sčasoma prešlo tudi v tatschkerl. Od tod do našega tačkerla v moškem spolu pa je le droban korak čez Karavanke. Tačkerle je torej jed iz krompirjevega testa, ki ga razvaljamo in razrežemo na kvadrate ali kroge, ki jih nadevamo s poljubnim nadevom, prepognemo čez polovico in rob dobro zatisnemo. Nastale žepke skuhamo, nato pa kuhane še popečemo ali zabelimo z drobtinami in maslom. Najpogosteje so polnjeni s češpljevo marmelado, obstajajo pa še številne tako sladke kot slane različice.