Hišni ljubljenčki niso dobri samo za družbo in boljšo kondicijo lastnikov, ki jih morajo, sploh če gre za psa, redno voziti na sprehod, ampak naj bi povečali tudi možnost, da boste srečni in uspešni. Večja verjetnost naj bi bila tudi, da boste poročeni, da boste imeli otroka, univerzitetno izobrazbo in popolno službo. Tako je vsaj pokazala raziskava, ki so jo strokovnjaki opravili med 1000 lastniki psov in mačk, starejšimi od 55 let, ter 1000 odraslimi, ki domače živali nimajo, med katerimi so prvi sebe pogosteje opisovali kot uspešne od drugih.

Devetdeset odstotkov lastnikov psov in mačk po raziskavi, objavljeni na OnePoll.com, meni tudi, da so domače živali dobre za njihovo zdravje in počutje, s tem pa se bodo strinjali tudi strokovnjaki. Lastniki malih živali se namreč gibljejo enkrat več kot tisti, ki živali nimajo, saj se njihov srčni utrip poveča petkrat na teden, kar je dvakrat več kot pri drugih.

Manj osamljeni in bolj zdravi

Raziskava je razkrila tudi, da se bodo lastniki psov in mačk pogosteje javili za sodelovanje v dobrodelnih dejavnostih ali šli na sanjske počitnice, obenem pa jih živali tudi nasmejijo. Tako je izjavilo šest anketirancev od desetih, 70 odstotkov vprašanih pa je dejalo, da so v živalski druži bolj sproščeni. Polovica anketirancev je priznala tudi, da se zaradi svojega štirinožnega prijatelja nikoli ne počutijo osamljeni, enako število se jih veseli priti domov, da bi videli svoje živali, 43 pa jih pravi, da jih cenijo tudi zato, ker imajo ob sebi vedno nekoga, s komer se lahko pogovarjajo, medtem ko jih je 16 odstotkov izjavilo celo, da se ne bi pogovarjali z nikomer, če ne bi bilo njihovega mačka ali psa. Za 45 lastnikov psov je ta njihov glavni razlog, da se sploh gibljejo, 31 odstotkov pa jih trdi, da jim daje smisel v življenju. Po drugi strani imajo kakšno prednost vseeno tudi ljudje, ki hišnega ljubljenčka nimajo. Eden je ta, da bodo prej odplačali kredit, ki so ga najeli za nakup svoje nepremičnine, drugi pa ta, da se prej upokojijo.

Kljub zadnji ugotovitvi je vseeno veliko več pozitivnih učinkov na strani hišnih ljubljenčkov, za katere je znano, da so za lastnike dobri tudi v psihološkem smislu. Kot zatrjujejo zdravniki in psihologi, naj bi vezi, ki jih vzpostavljamo z domačimi živalmi, spodbujale sproščanje endorfinov in oksitocina, zaradi katerih se počutimo bolj sproščene, mirne in srečnejše, božanje domače živali pa lahko zniža tudi visok krvni pritisk. Ne samo to, ena od avtoric raziskave, psihologinja Corinne Sweet, pravi, da na pozitivno počutje ljudi, ko pridejo domov z dela, vpliva že samo to, da jih tam čaka hišni ljubljenček, pogovor z domačo živaljo pa jih tudi potolaži, tako da se počutijo manj žalostne in osamljene, »poleg tega pa med pozitivne učinke tega, da imamo domačo žival, spadajo tudi kardiovaskularna vadba zaradi sprehajanja psa in celo manjša hišna opravila, kot sta hranjenje in čiščenje za domačimi živalmi«.