Proizvajalci pametnih naprav z operacijskim sistemom android bodo v prihodnje morali za integracijo Googlove spletne trgovine play store in drugih aplikacij kot sta gmail in youtube v evropske naprave z androidom plačati tudi do 35 evrov. Tako vsaj trdijo pri The Verge, kjer so se dokopali do dokumentov o Googlovih načrtovanih cenah. Vsota, ki jo bodo morali plačati proizvajalci in se bo najverjetneje odrazila tudi na končnih cenah naprav, bo odvisna od »kvalitete« naprave in države prodaje.

Google sicer ne bo vztrajal, da morajo proizvajalci za integracijo trgovine nujno plačati polno ceno, temveč naj bi ponujal alternativo, precej podobno dosedanji praksi. Plačilu se naj bi bilo mogoče v veliki meri izogniti s popusti, ki jih bo Google priznal proizvajalcem za integracijo Googlove iskalne pasice in brskalnika chrome v naprave. Če proizvajalci tega ne bodo storili, pa se bodo morali pod nosom obrisati tudi za delež dohodkov iskanja z brskalnikom chrome. Tega Google deli s proizvajalci, da bi jih še bolj spodbudil k izpostavljanju njegovih spletnih storitev.

Cene od okoli dveh evrov do 35 evrov

Države EU naj bi bile na podlagi Googlovih novih načrtov sicer razporejene v tri cenovne razrede. V najvišjem razredu se bodo nahajale Nemčija, Švedska, Nizozemska, Velika Britanija in Norveška, ki ni članica EU, a je članica evropskega enotnega trga. Podatka o tem, v katerem razredu naj bi se nahajala Slovenija, za zdaj še nimamo. Cene naj bi pričele veljati za naprave, ki bodo aktivirane s 1. februarjem 2019 in kasneje.

Poleg tega so se pri Googlu odločili, da bodo cene odvisne od pik na palec zaslona. Ne gre ravno za pravi kriterij kvalitete naprave, so pa naprave z večjo gostoto pik na zaslonih praviloma dražje oziroma v višjem cenovnem razredu.

V najdražjih državah bodo proizvajalci za play store na pametnih telefonih z več kot 500 pikami na palec (ppi) morali Googlu odšteti 40 dolarjev (35 evrov), za naprave s 400 do 500 ppi bo cena 20 dolarjev (okoli 17,4 evra), za naprave z manj kot 400 ppi pa bo cena 10 dolarjev (8,7 evra). V najcenejših državah naj bi bila cena okoli 2,5 dolarjev (2,17 evra). Pri The Verge pišejo tudi, da bodo tablice deležne posebnega načina določanja cene.

Googlov odgovor na zahteve Evropske komisije

Naj spomnimo, da je evropska komisija Google 17. julija oglobila za 4,34 milijarde evrov, ker je ta pogojeval vgradnjo spletne trgovine z vgradnjo Googlove pasice za spletno iskanje in spletnega brskalnika chrome. Evropska komisija je odločila, da gre pri tej praksi za nedovoljeno izkoriščanje položaja, s katerim Google spletni promet preusmerja k svojim storitvam.

Evropska komisija je od Googla tedaj zahtevala, naj prakso prekine v 90 dneh, za vsak dan, ko bo podjetje z uveljavitvijo zahtev odlašalo, po bo moralo plačati dodatne globo v višini 5 odstotkov povprečnega dnevnega globalnega prometa materinskega podjetja Alphabet.

Nova poteza z možnostjo zaračunavanja storitev je očitno poskus, da bi zadovoljili zahteve komisije, a hkrati obdržali koristi, ki jih je podjetje imelo pred odločitvijo. Ostaja pa vprašanje, kako bo Evropska komisija tolmačila ukrep in če jo bo podjetje uspelo prepričati, da ne gre za nov način nedovoljenega izkoriščanja prevladujočega položaja na trgu.