Kitajska je danes opozorila na pomen sporazuma, ki sta ga leta 1987 podpisala Ronald Reagan in Mihail Gorbačov. Kot je poročal New York Times, ZDA razmišljajo o umiku iz sporazuma, ker želijo omejiti vse večjo kitajsko vojaško navzočnost v zahodnem Pacifiku. Peking namreč ni pristopil k sporazumu in lahko brez ovir razvija rakete srednjega dosega.

Sporazum je še vedno »zelo pomemben«, je danes dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva. »Ta sporazum je igral pomembno vlogo pri mehčanju mednarodnih odnosov, napredku pri procesu jedrske razorožitve in celo ohranjanju globalnega strateškega ravnovesja in stabilnosti,« je dejala tiskovna predstavnica Hua Chunying, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pri tem je poudarila, da je popolnoma napačno mešati Kitajsko med razloge za napovedani umik iz pogodbe.

Odzvali so tudi v drugih evropskih državah

Pomen sporazuma je danes v telefonskem pogovoru z ameriškim kolegom poudaril tudi francoski predsednik Macron. »Predsednik je poudaril pomen pogodbe, še posebej za evropsko varnost in našo strateško stabilnost«, so sporočili iz Elizejske palače, poroča AFP.

Če bo Washington uresničil napoved o umiku iz pogodbe, bo svet nevarnejši, je opozoril Kremelj. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov je pri tem zavrnil trditve Trumpa, da Rusija pogodbo krši.

»Rusija je bila in ostaja zavezana določbam te pogodbe,« je zagotovil in dodal, da so njene temelje v preteklosti spodkopavale prav ZDA.

Peskov je ponovil izjavo predsednika Putina, da Rusija nikoli ne bo prva izvedla jedrskega napada, tudi če bi bila sama soočena z grožnjo jedrskega napada. »Ne mislimo, da imamo pravico, da prvi sprožimo napad,« je dejal.

Zaradi novih napetosti med ZDA in Rusijo je v Moskvo v nedeljo prispel svetovalec za nacionalno varnost Bele hiše John Bolton, ki se bo danes sestal s ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, po nekaterih informacijah pa naj bi se sešel tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.