»Žal mi je za to, kar sem storil. To je vse,« se je 31-letni Emil Iliev Hristov prek videokonference opravičil zbranim v sodni dvorani okrožnega sodišča v Ljubljani. Po začetnih težavah z zvokom, odmevanjem, predstavitvijo navzočih v Ljubljani ter tistih v bolgarski Sofiji je predobravnavni narok gladko stekel.

Glavo ji je tiščal pod vodo

Tožilka Maja Ulčar je obtoženemu očitala povzročitev hudih in lažjih telesnih poškodb, ki jih je junija 2015 med napadom povzročil gospe Angelci. Hristov je neposredno pred tem predčasno zapustil terapevtski center Zavod Pelikan v Višnji Gori, kjer se je zdravil zaradi odvisnosti od drog. Sodeč po obtožnici je gospo Angelco, ko je iz potoka zajemala vodo, tako močno sunil, da je padla vanj, Hristov pa je skočil nanjo. »Glavo ji je tiščal pod vodo in jo večkrat udaril. Ko se je upirala, se je nanjo spravil s kamnom. Ko se je naredila negibno, se je skobacal z nje in odšel. A ko je opazil, da se še vedno premika, je vanjo iz daljave zalučal kamen,« je obtožbe prebrala sodnica Ana Testen.

»Pri nas ste bili gost, v društvu so vas sprejeli, vam pomagali pri reševanju težav. Starejšo gospo, ki brez pomoči in družbe živi sama v gozdu, ponudila pa vam je še celo kozarec vode, ste napadli brez razloga in ji zadali hude poškodbe,« je Testenova oštela 31-letnika, ki je z rahlo nezainteresiranim pogledom zrl v zaslon, glavo pa si podpiral s pestjo. Strožje kazni, kot jo je predlagalo tožilstvo, mu sodnica ni mogla izreči, pri razsodbi pa je upoštevala tako njegovo priznanje krivde in obžalovanje napada, dejstvo, da pri nas nima kriminalne kartoteke, pa še to, da ima zdaj, kakor je povedal sam, z mamili manj težav.

Oproščen plačila sodnih stroškov

»Upam, da nam boste dokazali, da smo se odločili prav in da v bodoče ne boste več počeli česa podobnega. Ne v Sloveniji, ne v Bolgariji in ne kjer koli drugje, kamor vas bo ponesla pot,« mu je še položila na srce ter mu zaželela vse dobro na življenjski poti in da čim prej v celoti opusti drogo. Mladeniča, ki za okoli 250 evrov mesečne plače dela v pralnici v Sofiji, je ravno zaradi nizkih prihodkov še oprostila plačila sodnih stroškov. Ker se je Hristov v ponedeljek pritožbi odpovedal, je obsodba nemudoma postala pravnomočna.

Zavod Pelikan - Karitas, v katerem je nekaj časa bival tudi Hristov, je humanitarna nevladna organizacija, v kateri skušajo pomagati tudi tistim, ki želijo opustiti droge, alkohol in druge prepovedane substance ter spremeniti način življenja. V terapevtskem centru jim tako pomagajo tudi pri prebolevanju bolečih življenjskih izkušenj, pri oblikovanju pozitivne samopodobe ter odkrivanju novih talentov. Poudarek je na delovnih aktivnostih in skupinskem delu, sodelujoči v zavodu pa po naših informacijah na pomoč priskočijo tudi okoliškim prebivalcem, med drugim napadeni gospe Angelci. »Domačini smo zavod in vse tam zelo lepo sprejeli, zelo tolerantni smo. Ta primer je bil osamljen, veste. Mnogim namreč priskočijo na pomoč pri delu, to je del njihove terapije. Napišite še to zraven, da se ne bo metalo slabe luči na druge,« nam je zaupala sogovornica, ki pa je želela ostati anonimna.