Za tak razplet bi moral Britanec danes nemškega tekmeca v Ferrariju ugnati za osem točk, a je bil Ferrarijev voznik na dirki tik za njim na četrtem mestu in je odločitev o prvaku preložil vsaj na naslednjo dirko čez teden dni v Mehiki. Drugi je bil danes Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Skupno ima zdaj Hamilton 70 točk prednosti (346-276), do konca sezone pa so le še tri dirke, tako da so možnosti Vettla bolj teoretične kot praktične.

Za Hamiltona bi bil to peti naslov v karieri

Pred današnjo dirko je bilo glavno vprašanje le eno - ali bo Hamilton že v Austinu postal svetovni prvak za sezono 2018, kar bi bil zanj peti naslov v karieri. Odgovor je ne, toda zdaj mu res lahko le še neverjeten scenarij prepreči zmagoslavje. V zadnjih treh dirkah sezone namreč potrebuje le še pet točk, če bi Vettel dobil vse tri (Mehika, Brazilija, Abu Dabi), tako da se zdi najverjetnejši scenarij, da bo Britanec pač prvak čez en teden v Mehiki. S petim naslovom bi se na večni lestvici izenačil z Argentincem Juanom Manuelom Fangiem, le Michael Schumacher je za zdaj s sedmimi naslovi še boljši. Vsaj v Austinu pa je dnevno dozo slave dobil ledeni Finec. Mož, ki je dolga leta ščitil hrbte svojih sotekmovalcev, predvsem pri Ferrariju, je pred koncem te sezone izvedel, da v Maranellu nanj ne računajo več. Zdelo se je, da tudi zmage v rdečem dirkalniku zanj ne bo več, toda dobil jo je tam, kjer jo je najmanj pričakoval. Na eni do zadnjih preizkušenj sezone, sredi boja za naslov prvaka med moštvenim sotekmovalcem in tekmecem iz Mercedesa, kjer verjetno tudi moštveni ukazi ne bi bili nič nenavadnega.

A razpletlo se je tako, da ukazi danes niso bili potrebni oziroma jih niti ne bi mogli izvesti. Vettel namreč ni imel ne najboljšega dne ne najboljšega konca tedna in je bil daleč od Räikkönena, je pa na koncu - kljub temu, da je začel s petega mesta zaradi treh mest kazni po napaki zaradi prehitre vožnje na prostih treningih in kljub temu, da se je v uvodnih krogih dirke zaletel in zavrtel ter se nato prebijal iz ozadja, še prišel do četrtega mesta, le enega nižje kot Hamilton, ter tako vsaj še za en teden ohranil upe na naslov.

Räikkönen je danes dosegel prvo zmago po Melbournu leta 2013. »No, končno. Zanesljivo je lepše biti na vrhu kot pa vedno na drugem mestu. A to zdaj niti ni preveč pomembno. Je pa lepo, da sem spet prvi,« je uspeh precej hladnokrvno pospremil Finec, ki je na zmago v formuli 1 čakal natančno 2044 dni. Po slavnostni razglasitvi je bilo tudi zanimivo spremljati oba današnja junaka. Finec je tako le vprašal Britanca: »Si zdaj že prvak?«, odgovor pa je bil povsem kratek: »Ne« ... »Lahko samo čestitam Kimiju, odlično je opravil svoje delo,« pa je dirko ocenil Hamilton. V taktičnih manevrih vodilnih ekip pri postankih so se bolje odrezali pri Ferrariju, Hamilton je v zadnjih krogih sicer začel loviti Verstappna in vodilnega Finca, toda ni imel možnosti za napad. Naredil je še manjšo napako, po napaki moštvenega sotekmovalca Valtterija Bottasa pa je nato slednji četrto mesto moral prepustiti Vettlu. Ker Hamiltonu v tem primeru do naslova ne bi pomagalo niti drugo mesto, je na koncu opustil boj s Verstappnom in se zadovoljil s tretjo stopničko.