Potem ko je Luka Dončić na prvi uradni tekmi v ligi NBA nekoliko razočaral, saj je pri porazu Dallasa proti Phoenixu ob skromnem metu vknjižil deset točk, je 19-letni Ljubljančan na domači premieri kluba iz Teksasa zasijal v polnem sijaju. Pri zmagi proti Minnesoti je bil namreč s 26 točkami prvi strelec svojega moštva. Točkovnemu izkupičku je dodal še šest skokov in tri asistence. Z 19 leti in 234 dnevi je Dončić postal najmlajši košarkar v zgodovini Dallasa, ki je presegel mejo 20 točk na tekmi, in tako prehitel soigralca Dennisa Smitha Jr., ki mu je to uspelo pri 19 letih in 347 dneh.

Bolj kot Dončićeva končna statistika veseli dejstvo, da si je Ljubljančan v izredno kratkem času pridobil tolikšno naklonjenost trenerja Ricka Carlisla, da mu ta zaupa žogo v ključnih trenutkih ob koncu napetih obračunov. Res je, da je odločilni met za zmago ob prekršku zadel Smith Jr., a je bil Dončić pred tem dvakrat uspešen ob igri s hrbtom proti košu proti nižjemu Derricku Rosu.

Nekdanji član Reala Madrid je sicer tekmo proti Minnesoti začel slabo, nato pa eksplodiral v drugi četrtini, v kateri je dosegel kar 15 točk. »Ne bi rekel, da sem imel na začetku tremo. Enostavno sem se počutil nekoliko drugače, kot se sicer. Priznam pa, da so me navijači navdušili. Vzdušje je bilo enkratno,« je po tekmi številnim novinarjem razlagal Luka Dončić, ki je hkrati razkril, da je bil zaradi svoje slabe igre v prvi četrtini precej jezen. To so opazili tudi predstavniki sedme sile, ki so Ricku Carlislu postavljali številna vprašanja o tretjem izboru letošnjega nabora. »Počasi. Ne vrti se vse le okoli Luke. On je prvi, ki vam bo povedal, da je košarka moštveni šport. Po slabem vstopu v tekmo se je zbral in v nadaljevanju igral odlično na obeh straneh igrišča.«

Dragić prvo ime Miamija

Dobro predstavo je na tretji tekmi sezone prikazal tudi Goran Dragić, a je njegov Miami, ki še vedno pogreša poškodovane Jamesa Johnsona, Wayna Ellingtona, Justisa Winslowa in Diona Waitersa, klonil za točko proti Charlottu. Nekdanji reprezentančni kapetan je 20 točkam dodal še sedem asistenc in štiri skoke. Miami je sicer v tretji četrtini zaostajal že za kar 26 točk, a na koncu skoraj prišel do velikega preobrata. »Tako slabe igre, kot smo jo prikazali v prvem polčasu, ne smemo več ponoviti,« je bil jezen Goran Dragić, ki je 18 od 20 točk dosegel v drugih 24 minutah tekme. 32-letni Ljubljančan je na uvodu sezone prvo ime moštva iz Floride, kar kaže tudi statistični podatek, da je bil na prvih treh tekmah Miami v času, ko je bil Dragić na parketu, povprečno za 9,7 točke boljši od nasprotnikov.

Izjemna predstava pa je v noči na nedeljo uspela srbskemu krilnemu centru Nikoli Jokiću. Ob zmagi Denverja proti Phoenixu je namreč zabeležil že sedemnajsti trojni dvojček v karieri. 35 točkam je dodal še 12 skokov in 11 asistenc, ob tem pa iz igre zadel vseh enajstih metov, ki jih je vrgel proti obroču. Statistični poznavalci onkraj Atlantika so nemudoma izbrskali podatek, da je Jokić postal drugi igralec v zgodovini lige NBA po Wiltu Chamberlainu, ki mu je uspelo doseči trojni dvojček in ob tem zadeti prav vse mete iz igre.