Potem ko so v prestolnici blizu volišč poročali o več eksplozijah, ki so zahtevale najmanj štiri življenja, 78 ljudi pa je bilo ranjenih, se je blizu enega od volišč razstrelil samomorilski napadalec. Ubitih je bilo najmanj 15 ljudi, 60 je bilo ranjeni, so sporočili z notranjega ministrstva. Napadalec se je razstrelil na severu mesta, še preden je prišel do volišča, potem ko ga je ustavila policija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V mestu Kunduz na severu države so umrli trije ljudje, 39 pa je bilo ranjenih, potem ko je na mesto padlo več kot 20 raket. V napadu talibanov na volišče nekaj kilometrov iz mesta pa je bil ubit član volilne komisije, sedem jih pogrešajo. Volilne skrinjice so talibani uničili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Talibani so sicer volivce pozvali k bojkotu volitev, češ da bodo v nasprotnem ogrožena njihova življenja.

Medtem so številni volivci po državi ostali pred zaprtimi vrati volišč. Nekateri so se po večurnem čakanju vrnili na svoje domove, na nekaterih voliščih pa niso delovale naprave za biometrično registracijo volivcev. Državna volilna komisija je na novinarski konferenci sporočila, da gre za tehnične težave, ki jih skušajo odpraviti.

Tiskovni predstavnik volilne komisije Šajma Soruš je nato sporočil, da bodo volišča, ki so volilni material prejela pred 13. uro po lokalnem času (10.30 po srednjeevropskem) ostala danes odprta štiri ure dlje, do 20. ure (17.30). Volišča, ki bodo material prejela kasneje, pa bodo zaprli in bo na njih mogoče glasovati v nedeljo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dodal je, da je bil vzrok za zamudo pri odprtju volišč večinoma to, da najeti učitelji niso prišli, tako da je morala komisija najti rezervne člane volilnih komisij. Talibani so sicer učitelje opozorili pred udeležbo na volitvah, kot tudi pred uporabo šol za volišča.

Predvsem zaradi varnosti zaprtih več kot 30 odstotkov volišč

Volitve, do katerih prihaja z več kot triletno zamudo, potekajo ob okrepljenih varnostnih ukrepih. Vlada je za varnost volišč angažirala več kot 50.000 vojakov. Od skupno 7383 volišč naj bi jih bilo več kot 30 odstotkov zaprtih, predvsem zaradi varnostnih razlogov. Zaprta so tudi v provinci Kandahar, kjer so jih zaradi četrtkovega uboja vplivnega šefa kandaharske policije preložili na prihodnjo soboto.

Za volitve se je registriralo okoli 8,8 milijona ljudi, ki med 2500 kandidati izbirajo 250 poslancev. Že pred volitvami so se sicer pojavile bojazni pred morebitnimi volilnimi goljufijami in dvomi o pravilnosti števila registriranih volivcev.

Če bodo volitve uspešne, bo to po pomembno sporočilo talibanom in pripadnikom skrajne skupine Islamska država. V nasprotnem primeru bi se Afganistan lahko pogreznil v novo politično krizo.

Začasne rezultate volitev naj bi zaradi logističnih izzivov ter večkratnega preštevanja in overitve glasov objavili 20 dni po volitvah, 10. novembra, končne pa do 20. decembra.