Barbara Brezigar, dolgoletna tožilka, nekdanja generalna državna tožilka, kandidatka desnice za predsednico države, nekdanja državna sekretarka v kabinetu ministra Vinka Gorenaka, pravosodna ministrica v Bajukovi vladi in še marsikaj, odhaja v pokoj, na tožilstvu so že stekli postopki.

Tožilka Brezigarjeva je trenutno članica oddelka za kazenske zadeve, ki odgovarja tudi na zahteve za varstvo zakonitosti, ki jih vlagajo obdolženci in obsojenci. Ena od zadnjih zadev, s katerimi se je ukvarjala, je bila zahteva za varstvo zakonitosti, ki jo je na vrhovno sodišče vložila obramba priprtega Andreja Šiška iz razvpite Štajerske varde. Brezigarjeva je v mnenju vrhovnega tožilstva zapisala, da je treba pravnomočno odločitev o odreditvi pripora razveljaviti in vrniti v ponovno odločanje, saj da utemeljenost očitkov o Šiškovih apetitih po rušenju ustavne ureditve slovenske države ni dovolj konkretizirana. Zadnjo besedo bo imelo vrhovno sodišče, vendar pa Šišku po tem tožilskem mnenju kaže bistveno bolje, kot mu je pred njim.

SDS kot skupni imenovalec

Ker tožilstvo poleg Šiška v zadevi Štajerska varda preganja tudi nekdanjega vidnega člana podmladka SDS Mateja Lesjaka, problematični postroj pa s člani SDS povezuje tudi poročanje s postroja na satelitskem portalu SDS politikis.si, je stališče Brezigarjeve včeraj razburjalo. V preteklosti je bila namreč med svojim (za marsikoga spornim) slalomiranjem med tožilstvom in politiko tesno povezana prav s SDS. Njeno ime se je v navezi s SDS pojavljalo tudi v aferah Depala vas, Baričevič in Patria.

Nekateri sogovorniki iz tožilskih vrst ob njenem tokratnem stališču v Šiškovem primeru zato niso zanemarili njene politične preteklosti, drugi pa so opozorili, da njeno stališče ni povsem enoznačno. Med vrsticami ga je mogoče brati predvsem kot kritiko obrazložitve sodišča. Tudi sicer je mogoče od pravnih strokovnjakov slišati, da gre pri Šiškovem paravojaškem postroju in pravni interpretaciji (v kontekstu suma ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve) za zahtevna pravna vprašanja, saj sodne prakse na tem področju ni.